Київ пішов на карантин з 12 березня – він став першим українським містом, який ввів обмежувальні заходи через загрозу поширення коронавірусу. З того дня новини про те, як городяни дотримуються режиму карантину і що міська влада робить для того, щоб захистити їх здоров'я, наростають регулярно.

Першим ударом по міській інфраструктурі стало закриття метрополітену і обмеження на кількість пасажирів, перевезених за один раз в міському транспорті.

Ці заходи отримали негативну оцінку населення, так як вже на наступний ранок після їх впровадження місто застигло в транспортному колапсі. Не дивлячись на карантин, кияни продовжують штурмувати маршрутки, і трамваї, ризикуючи поширити коронавірус.

У КМДА заговорили про можливе відкриття метро для перевезення медиків і працівників підприємств, стратегічно важливих для життєдіяльності міста, однак столичний мер Віталій Кличко категорично спростував будь-які домисли з цього приводу – ніхто відкривати підземку не збирається.

Крім того, з 20 березня столицю обнесли блокпостами – Національна гвардія і поліція перевірятимуть, як перевізники дотримуються заборони на міжміські перевезення в області.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Не просто оновити дані у ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Не дивлячись на всі зусилля міської влади, у Києві вже зафіксовано три випадки зараження небезпечним вірусом. Один з хворих здавав аналіз у приватній клініці, яка приховала дані про його хвороби від МОЗ.

У зв'язку з цим в КМДА заговорили про нові обмежувальні заходи - режим надзвичайної ситуації. Відповідне рішення вже прийнято, залишилося тільки завершити юридичні процедури з документами.

Скрін, відео YouTube
Скрін, відео YouTube

Також з 20 березня по Києву запустили автомобілі, обладнані гучномовцями, які закликають жителів столиці дотримуватися умов карантину і не виходити на вулицю без необхідності.

Між тим, напруга в столиці зростає: були зафіксовані випадки, коли у відділення лікарні, де перебувають пацієнти з підозрою на коронавірус, ломилися здорові люди.

Проте є і гарні новини – кияни згадали про людяність і запустили флеш-моб «Підвези лікаря!», нагадуючи, що в умовах обмеження руху громадського транспорту медикам доводиться долати складну дорогу на роботу, щоб рятувати наші з вами життя. І варто хоч трохи їм у цьому допомагати.

Скрін, відео Instagram
Скрін, відео Instagram

Однак для киян є і невтішне повідомлення - якщо вони і далі продовжать порушувати карантин, обмежувальні заходи не закінчаться 3 квітня, як планувалося раніше.