До багатомільйонних витрат на низку скандальних об'єктів – на кшталт "скляного" мосту, Шулявської розв'язки та метро на Виноградар – додалися нові гучні факти. Як виявилося, за три квартали 2019 року столичні комунальні підприємства завдали збитків на понад 1 млрд 19 млн 516 тис грн. Про це стало відомо в ході моніторингу, ініційованого Кабміном місяць тому. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Міжнародний форум "Майбутнє Києва" - Віталій Кличко
Міжнародний форум "Майбутнє Києва" - Віталій Кличко

Шалені збитки стали "нормою": потрібне переформатування системи

Кричущі цифри спливли у пояснювальній відповіді першого заступника голови КМДА на виконання "Порядку експериментального проведення моніторингу та оцінки ефективності діяльності голів обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій".

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Втім, як свідчить практика, чисельні збитки столичних КП вже фактично стали "нормою". За 9 місяців 2018 року загальний розмір збитків КП та інших бюджетних комунальних організацій Києва склав 1,05 млрд грн.

Як повідомляв Знай.ua, аудит Департаменту внутрішнього фінансового контролю і аудиту КМДА встановив, що впродовж 2018 року більшість комунальних підприємств були помічені у безпідставному витрачанні коштів та завищенні вартості проведених робіт.

Так, наприклад під час аудиту КП "Київміськсвітло" було викрито понад 27 млн грн фінансових порушень, з яких реальні втрати зі столичного бюджету становлять майже 20 млн грн.

А ось перевірка документації КП "Київський інститут земельних відносин" викрила 8,8 млн фінансових порушень. І це тільки кілька прикладів.

"Факт величезних збитків міських КП повторюється щорічно – все це свідчить про те, що їхню діяльність ніхто не координує. З боку мера відсутній контроль, а, можливо, і є якась ще певна зацікавленість в таких результатах. Оскільки ситуація повторюється із року в рік, вже давно потрібно було б провести моніторинг і керівництво тих КП, що показують найбільші збитки, вже давно мало б бути звільнене за службову невідповідність, або притягнуто до відповідальності", – зазначає голова київського осередку політичної партії Миколи Томенка "Рідна країна" Олександр Федоренко.

Саме на переформатуванні системи моніторингу існуючих комунальних підприємств наполягають і члени Постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку.

Київрада, засідання Постійної комісії
Київрада, засідання Постійної комісії

"Сьогодні ми бачимо, що бюджет Києва зменшився, при чому достатньо суттєво. Бюджет зменшився, а і підхід до роботи у нас чомусь не змінюється. Чому ми, як професійна спеціалізована комісія, не досліджуємо роботу чисельних комунальних підприємств: що вони роблять, які у них розтрати? Тому пропоную та наполягаю, щоб ми зробили обов'язковою підзвітність усіх КП, а також впорядкували питання із комунальним майном - де воно та ефективність його використання", – відзначив в ході останнього засідання комісії депутат Київради Володимир Левін.

Пропозиції щодо внесення правок з підзвітності КП, комунального майна та корегування муніципальних програм будуть офіційно зареєстровані вже найближчими днями. Та чи будуть вони впроваджені, стане відомо на наступному засіданні бюджетної комісії.

Київська міська державна адміністрація - КМДА
Київська міська державна адміністрація - КМДА

Потрібна ретельна перевірка: до виборів залишається 9 місяців

За словами Олександра Федоренка, виявлені мільярдні збитки являються ґрунтовним приводом для здійснення ретельної перевірки.

"Дана ситуація вимагає ретельного аудиту діяльності всіх цих підприємств – насамперед, тих, що показали ці збитки. Потрібно встановити, чи це корупція, чи результат недолугого управління. Ініціювати її має Кабмін, плюс мають долучитися правоохоронні органи, оскільки мова йде про суми у сотні мільйонів. І зробити це потрібно якнайшвидше, тому що цієї осені вже мають відбутися місцеві вибори", – відзначає голова київського осередку політичної партії Миколи Томенка "Рідна країна".

Віталій Кличко, фото: Главред
Віталій Кличко, фото: Главред

Варто зазначити, що не так давно завершилася перевірка, ініційована Кабміном кілька місяців тому. Та поки загального оприлюднення результатів так і не відбулося. Втім, Знай.ua вдалося дізнатися подробиці через офіційний запит.

"За інформацією Директорату територіального та місцевого розвитку Секретаріату Кабінету Міністрів, у період з 25 вересня по 23 жовтня було проведено перевірку стану виконавської дисципліни у Київській міськдержадміністрації та окремих райдержадміністраціях в м. Києві, за результатами якої робочою групою було виявлено 86 порушень та 50 недоліків у діях посадових осіб КМДА", – повідомляють в Департаменті інформації та взаємодії з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України.

Депутати Київради
Депутати Київради

Порушення та недоліки спливли у сферах:

• бюджетно-фінансової дисципліни;

• земельних відносин;

• організації роботи місцевих держадміністрацій;

• інформатизації;

• екології;

• державної служби;

• запобігання корупції;

• регуляторної діяльності;

• цивільного захисту;

• інфраструктури та управління підприємствами;

• у сфері безпечності харчових продуктів, санітарії та гігієни;

• освіти, культури та соціальної сфери.

Чи буде ініційовано додаткову перевірку столичних КП та чи зробить, нарешті, столична влада переформатування системи моніторингу їхньої діяльності, читайте на порталі Знай.ua.