Однією з найважливіших подій для столиці є розробка нового Генплану, презентацію якого столичний голова обіцяв зробити вже найближчим часом. В рамках Міжнародного форуму "Майбутнє Києва", що пройшов на НСК "Олімпійський", на чолі з мером Києва Віталієм Кличком був продемонстрований щойно створений проект головного для мегаполісу документу. Та, як виявилося, розроблений документ має цілу низку недоліків – яких саме, дізнавалися Знай.ua.

Міжнародний форум "Майбутнє Києва" - Віталій Кличко
Міжнародний форум "Майбутнє Києва" - Віталій Кличко

Утворено нову юридичну особу – "Київську агломерацію"

Найрезонанснішою зміною, що ляже в основу Генерального плану Києва 2025, стане нова стратегія у плануванні устрою міста. І масштабне приєднання територій області до меж столиці, що охопить понад 2, 7 тисячі гектарів, тут грає чималу роль.

"Європейський досвід доводить, що Київ може розвиватися виключно в синергії із сусідніми територіальними громадами. В кінці 2017 року Київрада звернулася до 42 громад щодо створення Київської агломерації – 1, 5 роки тривала дуже довга дискусія, тому що громади сприймали це, як поглинання, ліквідацію місцевого самоврядування та представницьких органів. Велика кількість зустрічей, круглих столів, експерти фахівців Ради Європи змогли переконати майже половину з них", – повідомляє заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Марина Хонда.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Міжнародний форум "Майбутнє Києва"
Міжнародний форум "Майбутнє Києва"

В результаті 19 селищ та міських рад проголосували на сесії і визначили уповноважених осіб, які підписали відповідні документи – 9 грудня була зареєстрована юридична особа "Київська агломерація".

"Ми розглядаємо цю асоціацію не як юридичну структуру адміністративно-територіального устрою, це не є адміністративно-територіальна одиниця – це об'єднання, яке дає можливість громадам на підставі договірних відносин визначати спільний розвиток міст. Коли ми були у відрядженні в Парижі щодо вивчення даної теми, нам сказали, що Київ має унікальний шанс стати найкращою в Східній Європі агломерацією, яка об'єднає найбільші ресурси", – відзначає Марина Хонда.

Ще одним резонансним фактом стало будівництво гілки метро та швидкісного трамваю на Троєщину.

Втім, не все так вийшло гладко, як хотілося б.

Приховані хитрощі та легалізація незаконних ДПТ

За словами експертів, презентований проект має цілий ряд недоліків та порушень.

"Це – вже 5 чи 6 варіант Генерального плану. Те, що було вчора зранку на сайті КП "Київгенплан" і те, що показали на форумі – це дві великі різниці. Я вже знайшов близько 200 Га, які не відповідають тому, що було на сайті розробника Генплану. А також пішли на хитрість і житлово-громадську зону зафарбували одним кольором: школа, садочок, бібліотека, ТРЦ, житловий будинок – різниця між цими об'єктами кардинальна, існують види використання земельних ділянок. На жаль, розробники Земельний кодекс не читали", – пояснює член Української академії архітектури, експерт державного управління у сфері містобудування Віктор Глеба.

Помітні у новому проекті і прямі докази "легалізації" скандальних незаконних детальних планів територій.

"Це не була презентація Генплану, це була презентація намірів міської ради провести у 2020 році громадські слухання і легалізувати через юридичні процедури все те, що вони "напроектували" за ці роки. Наприклад, всі ДПТ, які були розроблені Спасибком, Свистуновим впродовж останніх 2,5 років, вони відображені в Генплані вже з новими функціями. ДПТ, затверджені Київрадою всупереч діючому на той час Генплану, але зараз вони ніби як легалізуються через пофарбування в правильний колір", – наголошує експерт державного управління у сфері містобудування Віктор Глеба.

Про мільйони "легалізованих" квадратних метрів говорять і депутати Київради.

"Вчорашня презентація "нового" Генплану - це просто картинки, по яким мало що можна сказати, окрім того, що легалізуються вже прийняті незаконні ДПТ протягом каденції Кличка та додаються 28,6 млн квадратних метрів забудови", – зазначає депутат Київради Прохор Антоненко.

Міжнародний форум "Майбутнє Києва" - Віталій Кличко
Міжнародний форум "Майбутнє Києва" - Віталій Кличко

"Впродовж періоду мерства Кличка місто хаотично забудовувалось і роздавались друзям земельні ділянки. У підсумку ми маємо не лише "Укрбуд", а й затори та перевантажений міський транспорт. Дивує в цьому Генплані також і набір банальностей таких, як "більше садочків", "будівництво нових будинків на місці старих хрущовок". Жодних проектів з зазначених питань за весь час Кличка на посаді ми не спостерігали", - говорить очільник київської міської організації партії Громадський рух Миколи Томенка "Рідна країна" Олександр Федоренко.

Як відзначив Олександр Федоренко, власне, через хаотичну забудову, Київ і отримав брак закладів дошкільної освіти.

"Що стосується питання старих будинків, то я не розумію куди міський голова зібрався відселяти мешканців, якщо всі земельні вільні ділянки вже давно роздали друзям-забудовникам, які їх забудували. Єдиний вихід — реконструкція. Якби Кличко був дійсно зацікавлений тим, щоб допомогти мешканцям, він би звернувся до позитивного досвіду. На початку 2000 років в Шевченківському районі без відселення в будинку замінили комунікації та утеплили стіни - і робили це не 40 років, як пропонує нам сьогодні Кличко", - відмічає очільник київської міської організації партії Громадський рух Миколи Томенка "Рідна країна".

Хрущівки у Києві, фото: Факти
Хрущівки у Києві, фото: Факти

"Заява про відставку через профнепригодність": такі дії є протизаконними

Ще більш вражаючим є наявність прямого факту, взагалі, про незаконність створення даного проекту.

"За такою презентацією має йти заява про відставку через профнепридатність. Вони додали в Генплан 4 гілку метро. А звідки візьмуться 2-3 млрд доларів на це?! А щодо чисельної кількості автівок на дорогах Києва, про що йшлося на форумі, то, звісно, вона невпинно зростає, бо знищують громадський транспорт і відсутня альтернатива. Про те, що Генплан незаконний, це взагалі окрема тема, бо відсутній навіть історико-архітектурний опорний план міста", – підкреслює депутат Київради Ілля Сагайдак.

Як виявилося, обіцянка міського голови позбавлена найголовнішого підґрунтя – першочергового документу, що, по суті, є технічним завданням для Генплану.

"На початку своєї каденції мера Кличко вже намагався проштовхнути Генеральний план – тоді йому це не вдалося через масове обурення киян. Там була легалізація незаконних забудов та нові забудови. Зараз же ситуація така: спершу Мінкульт має затвердити історико-архітектурний опорний план, який є свого роду технічним завданням, а лише потім розробляти Генплан. А якщо робити навпаки, що ми бачимо зараз, то це вже протизаконні дії", – ділиться з нами депутат Київради Прохор Антоненко.

Будівництво об'єкта, РСК АЛЬБА
Будівництво об'єкта, РСК АЛЬБА

На свій захист столичний голова зробив лише коротеньке звернення до столичних ЗМІ.

"Для того, щоб довкола цієї теми не було ніяких спекуляцій, ми максимально долучили західних експертів до розробки Генерального плану. Розробляли ми його разом з фахівцями з Лейпцигу, Світовим банком, Радою Європи – цей документ має бути прийнятий з урахуванням всіх напрацювань, які ефективно працюють в європейських містах, активної позиції громадських слухань та порад громадськості", – зазначає мер Києва Віталій Кличко.

Що ж стосується строків, то, за словами Віталія Кличка, кінцевий варіант Генплану буде представлений до початку літа. А поки, за словами мера Києва, будуть відбуватися громадські слухання та розгляд окремих підрозділів у розрізі панельних дискусій.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.