До багатомільйонних витрат на низку скандальних об'єктів – на кшталт "скляного" мосту, Шулявської розв'язки та метро на Виноградар – додалися нові гучні факти. Як виявилося, за три квартали 2019 року столичні комунальні підприємства завдали збитків на понад 1 млрд 19 млн 516 тис грн. Про це стало відомо в ході моніторингу, ініційованого Кабміном місяць тому. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Міжнародний форум "Майбутнє Києва" - Віталій Кличко
Міжнародний форум "Майбутнє Києва" - Віталій Кличко

Шалені збитки стали "нормою": потрібне переформатування системи

Кричущі цифри спливли у пояснювальній відповіді першого заступника голови КМДА на виконання "Порядку експериментального проведення моніторингу та оцінки ефективності діяльності голів обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій".

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні
Показати ще

Втім, як свідчить практика, чисельні збитки столичних КП вже фактично стали "нормою". За 9 місяців 2018 року загальний розмір збитків КП та інших бюджетних комунальних організацій Києва склав 1,05 млрд грн.

Як повідомляв Знай.ua, аудит Департаменту внутрішнього фінансового контролю і аудиту КМДА встановив, що впродовж 2018 року більшість комунальних підприємств були помічені у безпідставному витрачанні коштів та завищенні вартості проведених робіт.

Так, наприклад під час аудиту КП "Київміськсвітло" було викрито понад 27 млн грн фінансових порушень, з яких реальні втрати зі столичного бюджету становлять майже 20 млн грн.

А ось перевірка документації КП "Київський інститут земельних відносин" викрила 8,8 млн фінансових порушень. І це тільки кілька прикладів.

"Факт величезних збитків міських КП повторюється щорічно – все це свідчить про те, що їхню діяльність ніхто не координує. З боку мера відсутній контроль, а, можливо, і є якась ще певна зацікавленість в таких результатах. Оскільки ситуація повторюється із року в рік, вже давно потрібно було б провести моніторинг і керівництво тих КП, що показують найбільші збитки, вже давно мало б бути звільнене за службову невідповідність, або притягнуто до відповідальності", – зазначає голова київського осередку політичної партії Миколи Томенка "Рідна країна" Олександр Федоренко.

Саме на переформатуванні системи моніторингу існуючих комунальних підприємств наполягають і члени Постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку.

Київрада, засідання Постійної комісії
Київрада, засідання Постійної комісії

"Сьогодні ми бачимо, що бюджет Києва зменшився, при чому достатньо суттєво. Бюджет зменшився, а і підхід до роботи у нас чомусь не змінюється. Чому ми, як професійна спеціалізована комісія, не досліджуємо роботу чисельних комунальних підприємств: що вони роблять, які у них розтрати? Тому пропоную та наполягаю, щоб ми зробили обов'язковою підзвітність усіх КП, а також впорядкували питання із комунальним майном - де воно та ефективність його використання", – відзначив в ході останнього засідання комісії депутат Київради Володимир Левін.

Пропозиції щодо внесення правок з підзвітності КП, комунального майна та корегування муніципальних програм будуть офіційно зареєстровані вже найближчими днями. Та чи будуть вони впроваджені, стане відомо на наступному засіданні бюджетної комісії.

Київська міська державна адміністрація - КМДА
Київська міська державна адміністрація - КМДА

Потрібна ретельна перевірка: до виборів залишається 9 місяців

За словами Олександра Федоренка, виявлені мільярдні збитки являються ґрунтовним приводом для здійснення ретельної перевірки.

"Дана ситуація вимагає ретельного аудиту діяльності всіх цих підприємств – насамперед, тих, що показали ці збитки. Потрібно встановити, чи це корупція, чи результат недолугого управління. Ініціювати її має Кабмін, плюс мають долучитися правоохоронні органи, оскільки мова йде про суми у сотні мільйонів. І зробити це потрібно якнайшвидше, тому що цієї осені вже мають відбутися місцеві вибори", – відзначає голова київського осередку політичної партії Миколи Томенка "Рідна країна".

Віталій Кличко, фото: Главред
Віталій Кличко, фото: Главред

Варто зазначити, що не так давно завершилася перевірка, ініційована Кабміном кілька місяців тому. Та поки загального оприлюднення результатів так і не відбулося. Втім, Знай.ua вдалося дізнатися подробиці через офіційний запит.

"За інформацією Директорату територіального та місцевого розвитку Секретаріату Кабінету Міністрів, у період з 25 вересня по 23 жовтня було проведено перевірку стану виконавської дисципліни у Київській міськдержадміністрації та окремих райдержадміністраціях в м. Києві, за результатами якої робочою групою було виявлено 86 порушень та 50 недоліків у діях посадових осіб КМДА", – повідомляють в Департаменті інформації та взаємодії з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України.

Депутати Київради
Депутати Київради

Порушення та недоліки спливли у сферах:

• бюджетно-фінансової дисципліни;

• земельних відносин;

• організації роботи місцевих держадміністрацій;

• інформатизації;

• екології;

• державної служби;

• запобігання корупції;

• регуляторної діяльності;

• цивільного захисту;

• інфраструктури та управління підприємствами;

• у сфері безпечності харчових продуктів, санітарії та гігієни;

• освіти, культури та соціальної сфери.

Чи буде ініційовано додаткову перевірку столичних КП та чи зробить, нарешті, столична влада переформатування системи моніторингу їхньої діяльності, читайте на порталі Знай.ua.