Важлива інформація для ФОПів: відтепер є нові правила для заповнення платіжок при сплаті податків та ЄСВ, які вступили в силу з 1 грудня. Що це означає і як правильно заповнювати платіжні документи?

Необхідно вказувати лише код сплати податків та ЄСВ (101 для більшості випадків) разом з назвою податку чи ЄСВ та періодом, за який здійснюється сплата.

Податки / фото: Freepik
Податки / фото: Freepik

Ось як це виглядає на практиці:

  • Для ФОПів, що сплачують ЄСВ за себе: в реквізиті пишете "101 ЄСВ за І квартал 2024 року".
  • Для ЄСВ, нарахованого на зарплату працівників: "101 сплата ЄСВ за І чи ІІ половину відповідного місяця".

Мінімальний страховий внесок за кожен місяць першого кварталу обчислюється як 22% від мінімальної заробітної плати (МЗП), що на сьогодні становить 7100 грн. Таким чином, мінімальний місячний внесок виходить 1562 грн, а за весь квартал — 4686 грн.

Популярні новини зараз
Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

Податки в Україні
Податки в Україні

ФОПи, які працюють на спрощеній системі оподаткування, а також інші особи, які займаються незалежною професійною діяльністю, звільняються від сплати ЄСВ за себе з моменту 1 березня 2022 року до кінця війни та протягом наступних 12 місяців після її закінчення.

Проте, це не позбавляє вас можливості добровільно сплачувати ЄСВ, що може бути важливо для збереження страхового стажу. Законодавство дозволяє не сплачувати ЄСВ за всі місяці І кварталу 2024 року, але ви маєте право зробити це добровільно, якщо хочете зберегти свій страховий стаж.

У такому випадку, сума внеску не може бути меншою за мінімальну і не більшою за максимальну, зазначену в нормах.

Також, Знай.ua писав про блокування картки за донати на ЗСУ: ПриватБанк знову пробив дно

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, українцям дали спосіб вгамувати корупційні апетити податкової: що треба робити