Новий рік-2021 кияни запам'ятають надовго.

Попри заявлені організаторами новорічно-різдвяних святкувань на головних локаціях Києва мізерні вливання "у торжество" з бюджету міста, оголошена сума в 200 тис грн була перевищена у тисячі разів. Як виявилося, на "новорічне сяйво" 4 святкових локацій в центрі столиці було витрачено 2,5 млн грн саме з бюджетних коштів. Очолило список із наданих "VIP-послуг" облаштування Софійської площі – цей "сяючий майданчик" обійшовся у понад 1, 4 млн грн. Разом з тим, чисельні обурення щодо влаштованого столичною владою "балагану" не припиняються із дня засвічення топ-ялинки країни. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Софійська площа, фото: Знай.ua
Софійська площа, фото: Знай.ua

320 тисяч пішло на Контрактову і 600 – на Арку Дружби Народів

Вартість замовленого Департаментом культури КМДА 2,5-мільйонного "лоту", опублікованого на офіційному сайті майданчика електронної системи публічних закупівель ProZorro, разюче виділяється серед багатьох аукціонів колег "по цеху".

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Відповідний договір був підписаний напередодні дня Святого Миколая – 17 грудня.

А детальний перелік послуг можна знайти у додатку до договору закупівлі - № 18 від 17 грудня. Згідно із викладеним кошторисом, вартість "Послуги зі створювання та інтерпретування мистецьких і літературних творів", "Мистецькі послуги" сягнула просто шалених масштабів – 2, 5 млн грн.

Ці кошти були витрачені на облаштування 4 новорічних локацій в центрі столиці.

Найдорожчою стала Софійська площа – монтаж та прикрашання 30-метрового штучного дерева і встановлених поруч арт-об'єктів "зжерли" більше половини від загальної суми.

Скажімо, монтаж металевих конструкцій новорічної ялинки обійшовся у 588 тис 688 грн. І ще півмільйона коштували послуги з монтажу конструктива арт-об'єктів – 504 тис 635 грн.

Наприклад, вартість монтажу елементів каркасу на місці складування склала 99 тис 870 грн. А окремо прописаний "монтаж металевого каркасу ялинки", заввишки 22 м, коштував ще 95 тис 80 грн.

Послуги ж з монтажу та підключенню світлових інсталяцій обійшлися у 167 тис 360 грн – гірлянд, іграшок, світлодіодних "мотивів" і арки.

Софійська площа, ялинка - фото зі сторінки КМДА на Фейсбук
Софійська площа, ялинка - фото зі сторінки КМДА на Фейсбук

Послуги по технічному забезпеченні церемонії відкриття "Новорічної ялинки-2021" на Софійській площі сягнули позначки у 102 тис 632 грн.

Тож, загальна вартість облаштування цієї святкової локації стала просто феєричною – 1 млн 427 тис 785 грн.

Софійська площа, ялинка - фото зі сторінки КМДА на Фейсбук
Софійська площа, ялинка - фото зі сторінки КМДА на Фейсбук

Порівняно з головним новорічним майданчиком країни, витрати на прикрашання Контрактової площі виглядають скромнішими. Але не на фоні критичних показників невгамовної епідемії небезпечного вірусу.

Контрактова площа - фото Folk Ukraine
Контрактова площа - фото Folk Ukraine

Лише монтаж "Великої арки" коштував 192 тис 550 грн. А загальна сума склала 323 тис 566 грн.

Майже вдвічі більшою виявилася сума, що пішла на підготовку локації біля Арки Дружби Народів, переваливши за 600 тис грн.

Арка Дружби Народів - фото Folk Ukraine
Арка Дружби Народів - фото Folk Ukraine

Ще 127 тис 512 грн "відмінусували" з бюджету міста послуги по місцю розміщення арт-об'єктів на скандальному Пішохідно-велосипедному мосту.

Скляний міст - фото Big Kyiv
Скляний міст - фото Big Kyiv

Тут тільки роботи по перилам, протяжністю у 449 метрів, обійшлися у понад 60 тис грн.

Таким чином, у підсумках кошторису вималювалася вражаюча сума у 2, 5 млн грн. І, до речі, зазначена вартість розписана без врахування ПДВ.

Потік скарг не припиняється: "Зачиняйте цей балаган"

Варто відзначити, що гучна церемонія відкриття святкового майданчику на Софійській площі не справила враження на чималу кількість киян. Лише на офіційній сторінці КМДА у Фейсбуці можна знайти десятки обурень під новорічними постами.

"А сиротам допомагати в наступному році? Допоможіть краще тим, хто зараз в нужді! У когось немає можливості ходить на такі заходи", - таке звернення розмістив у день відкриття новорічної локації один з користувачів Костянтин Дельфінскій.

Пригадали меру і нещодавню шокуючу історію із падінням стовпів на щойно відремонтованому Шулявському шляхопроводі.

Шулявський міст, фото: Facebook
Шулявський міст, фото: Facebook

Не змовчали кияни і про "вогняний казус", що трапився безпосередньо у день відкриття головної новорічної локації країни на Софійській площі.

"Мало того, що на півгодини пізніше, так ще й пожежу влаштували. Сподіваюсь, що ніхто не постраждав… Грошей витратили багато, а от організувати все по-людськи не виходить…", - написала під святковим постом КМДА Олена Гуровська.

Та однією з найголовніших причин обурень мешканців міста є невпинне поширення коронавірусу.

Статистика й досі залишається невтішною. Станом на сьогодні, 31 грудня, за минулу добу було виявлено ще 1332 хворих, 22 людини померли.

Загалом же, кількість підтверджених випадків захворювання на COVID-19 сягнуло позначки у 111 471.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.