Засідання нового складу депутатів Київради, що відбулося в сесійній залі 24 грудня, не було гладким. Під час розгляду однієї з надважливих проектів рішення – програми соціально-економічного розвитку столиці – виникло чимало питань. Депутати від різних фракцій вимагають корегування даного документу, наголошуючи на неправильних акцентах у розподілі коштів. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

КМДА - фото Знай.ua
КМДА - фото Знай.ua

Депутати наполягають на перегляді: ні розв'язки, ні парків

В ході обговорень з'ясувалося, що, згідно із розробленим проектом на майбутній рік, "урізаними" залишаються не тільки парки і сквери, а й недобудовані інфраструктурні об'єкти.

сьогодні в чорному костюмі невипадково, тому що цим проектом програми соцекономрозвитку у мене травма по "зеленому" будівництву в Києві. Його в наступному році не буде. Якщо не буде переглянуте відношення до екологічної галузі, то не буде кому їздити по тих дорогах, мостах і в метрополітені, не буде кого навчати", - наголошує депутат Київради Денис Москаль від фракції "Батьківщина".

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

Люди в метро, фото Україна24
Люди в метро, фото Україна24

Як підкреслив Денис Москаль, у значній мірі треба підсилити медицину і екологію, що є частиною профілактичних заходів.

А про помітне зменшення кількості "паркових" робіт повідомили і у профільному Департаменті.

"Дійсно, в наступному році менше буде виділено коштів на парки та сквери. Зверну увагу, що ми концентруємося на тих об'єктах, які потрібно закінчити, а не заходити в нові об'єкти. Хоча, безумовно, у нас є райони, у яких існує велика потреба у початку цих об'єктів", - відзначає директор Департаменту економіки та інвестицій Наталія Мельник.

Парк Малишка - фото з Фейсбук
Парк Малишка - фото з Фейсбук

Про існування нелогічних "будівельних" протиріч в програмі соцрозвитку зауважують і інші столичні депутати.

"Закладаються величезні кошти на інфраструктурні об'єкти, які не будуть пусковими, проте не закладені об'єкти, які ми вже раніше профінансували. Наприклад, зроблено стадію техніко-економічного обґрунтування розв'язки – на цей рік не заплановано жодних коштів на продовження проектування, профінансували наполовину в минулому році будівництво амбулаторій – на наступний рік закладена всього 10-та частина на їх завершення, хоча це пусковий об'єкт. Це має бути стратегія: якщо вже якісь об'єкти розпочаті, вони мають бути враховані", - відзначає депутат Київради Георгій Ясинський.

А, згідно із розробленою програмою, близько 8 млрд грн має піти на будівництво, реконструкцію та капремонти.

1 правка – за 10 секунд: "Більше схоже на фарс"

Окремі зауваження прозвучали і на адресу голови бюджетної комісії.

"Ви сказали, що у депутатів було 3 дні подати пропозиції і комісія їх розглянула за 1 день – при цьому, було подано близько 3 тисяч правок. Якщо порахувати, то вам необхідно було по 10-15 секунд, щоб розглянути кожну з цих правок, якщо б ви працювали цілодобово. Те, що сьогодні таким чином розглядається бюджет та програма соціально-економічного розвитку, це більше схоже на фарс і показуху", - зазначає депутат Київради від фракції "Єдність" Ваган Товмасян.

Ваган Товмасян - фото з Фейсбук (сторінка Вагана Товмасяна)
Ваган Товмасян - фото з Фейсбук (сторінка Вагана Товмасяна)

На засіданні йшлося і про загальне "переформатування" підходу до реформування медичної сфери.

"Питання побудови лікарні на Троєщині обговорюється з 2017 року. З того часу змінилася сама медицина: ліжко, стіна і цегла не лікують. Сьогодні орієнтація в лікуванні іде на забезпечення пацієнта медичною послугою і для цього пацієнту потрібен ультразвуковий апарат, ендоскоп, комп'ютерний томограф, апарат МРТ тощо. А вони мають бути у добудованій лікарні. Тому ми будемо знімати це питання і наполягатимемо на його розгляді із залученням фахової спільноти – сама стратегія забезпечення пацієнта якісною послугою має бути іншою", - зауважує депутат Київради від фракції "Голос" Олександр Лінчевський.

Практично до вечора в залі був присутній особисто міський голова Віталій Кличко, а після того, як він покинув приміщення, засідання продовжив новообраний секретар Київради – 34-річний Володимир Бондаренко.

Володимир Бондаренко, фото: Великий Київ
Володимир Бондаренко, фото: Великий Київ

Нагадавши, що сьогодні ввечері чимало українців відзначають Святвечір, він натякнув на прискорення обговорень. На що отримав протестний сарказм від дружини експрезидента Петра Порошенка.

7 правок до програми соціально-економічного розвитку міста подала і дружина експрезидента Марина Порошенко, яка теж увійшла до складу нової Київради. Усі вони стосуються капітальних ремонтів лікарень.

"Як я можу виділити якусь з них? Там лежать і лікуються наші хворі кияни. Вибирати, вибачайте, щоб встигнути на корпоративи або на літаки, то тоді не треба було обиратися і обіцяти нашим киянам", - підкреслила Марина Порошенко.

Марина Порошенко, Київрада - скріншот
Марина Порошенко, Київрада - скріншот

В свою чергу, відомий український політолог повідомив, що "партія Порошенко хоче скасувати 5000 грн доплат київським лікарям заради особистих інтересів".

Розгляд правок однієї з важливих програм розвитку міста ще триває.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.