Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, а також лише збираються на "заслужений відпочинок", є дуже важлива інформація. Юристи впевнені, що поспішати під час оформлення пенсії на даний момент не варто.

Український юрист Олена Чмона розповіла у деталях, кому і коли не варто поспішати звертатися за призначенням пенсії.

Юристка нагадає, що громадяни можуть звертатися і про призначення пенсії за віком. Таке звернення може здійснюватись у будь-який період з моменту виникнення права на пенсію, проте не раніше, ніж за місяць до того, як особа досягла пенсійного віку.

Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube

Є три основні формати, як можна подати заяву про призначення пенсії за віком:

Популярні новини зараз
ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити
Показати ще

відвідавши відповідний територіальний орган ПФУ;

скориставшись веб-порталом електронних послуг ПФУ чи "Дією";

звернувшись до уповноваженої посадової особи тієї установи, підприємства чи організації, де ви працюєте.

"Конкретний формат залежить від того, чи людина працює зараз. Якщо так, то підійде третій пункт, а якщо ні — то перший чи другий. Коли людина хоче скористатися послугами порталу, то для цього необхідний кваліфікований сертифікат електронного підпису", — пояснила юрист.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Які документи необхідні для призначення пенсії

У переліку необхідних документів:

- Заява про виплату пенсії через поштове відділення або банківські установи. У першому випадку потрібно просто вказати, що заявник хоче отримувати пенсію поштою, а в другому — додати довідку про відкриття в банку відповідного рахунку;

- кольорова фотографія (її розміри мають бути 4×6, і вона потрібна, щоб оформити пенсійне посвідчення);

- паспорт громадянина України;

- відомості про місце проживання;

- довідка про ІПН;

- документи, що підтверджують трудовий стаж (трудова книга та інші документи, визначені "Порядком підтвердження наявного стажу роботи для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній", затвердженої Постановою Кабміну № 637 від 12.08.1993);

- довідка про заробітну плату особи, яка має включати період страхового стажу до 01.07.2000 (а починаючи з 01.07.2000 – передбачено індивідуальні відомості про застраховану особу).

Якщо пенсіонер має особливий статус (наприклад, він військовий, чорнобилець чи особа з інвалідністю), потрібно надати документи на підтвердження цього статусу. Коли йдеться про громадян, які проживають на території тимчасово окупованої АР Крим та безпосередньо м. Севастополь, також має бути заява у довільній формі про те, що пенсіонер не має російського громадянства.

Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube

Експерт зазначила, що документи щодо стажу, віку та зарплати подаються виключно в оригіналах. Щодо інших документів, то чинне законодавство передбачає можливість надати нотаріально засвідчені копії.

Якщо подання документів відбувається через портал «Дія», на скановані копії документів накладається електронний підпис, заснований на відповідному кваліфікованому сертифікаті. ПФУ має розглянути заяву про призначення пенсії протягом 10 днів.

Нагадаємо, "Я старший, а отримую менше": пенсіонерам нарешті відповіли на важливе питання.

Раніше повідомлялося, чи є бали? В Україні для пенсіонерів вигадали цікаву систему, яка допоможе збільшити виплати.

Також, щоб не залишитися з копійками у гаманці на старості років: як українцям отримати гідну пенсію.