Попри війну українці продовжуть отримувати виплати. Як з'ясувалося, деякі категорії пенсіонерів мають право не тільки отримувати надбавки, а й отримувати одночасно дві пенсії.

Про це повідомили спеціалісти "Соцплатформи".

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Українець поцікавився, чи може він отримувати другу пенсію після смерті матері, якщо його в 50 років визнали інвалідом із дитинства .

"Я отримав інвалідність у 50 років (що я інвалід з дитинства другої групи). Чи маю я право отримувати ще й пенсію за втратою годувальника, тому що моя мама померла вже на пенсії у 2014 році?", - поцікавився чоловік.

Популярні новини зараз
Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

У відповідь йому пояснили, що оскільки інвалідом з дитинства його визнали вже після повноліття, то щоб отримувати пенсію по втраті годувальника, йому необхідно надати висновок МСЕК про можливість настання інвалідності до досягнення 18-річного віку.

Пенсіонер. Фото: скрін youtube
Пенсіонер. Фото: скрін youtube

"Оскільки інвалідом з дитинства вас визнали у віці 50 років, за умови надання висновку МСЕК про можливість настання інвалідності до досягнення вами 18-річного віку, вам можуть призначити пенсію через втрату годувальника", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що залежно від групи пенсія за інвалідністю у 2023 році призначається у таких розмірах:

  • людям з інвалідністю І групи – 100 % пенсії за віком. Мінімальний розмір пенсії – 2300 гривень;
  • українцям з інвалідністю ІІ групи – 90 % пенсії за віком. Мінімальний розмір пенсії для непрацюючих українців – 2100 гривень. Для працюючих ця сума становитиме 2093 гривень;
  • людям з інвалідністю ІІІ групи – 50 % пенсії за віком. Мінімальний розмір пенсії для непрацюючих українців – 2100 гривень. Для тих, хто працює, ця сума складе 2093 гривень.

Нагадаємо, ми писали, що у ПФУ показали, як дізнатися розмір майбутньої пенсії.

Як повідомляв "Знай.ua", мешканцям трьох областей виплатять допомогу: хто може отримати до 26 400 гривень.

Також "Знай.ua" інформував, сім місячних пенсій за монету: як виглядає копійка, яка може озолотити кожного.