Для багатьох українців є можливість виходу на пенсію раніше встановленого загального пенсійного віку. Це стосується тих, чия професійна діяльність підпадає під дію спеціального законодавства щодо "пенсії за вислугу років".

Однак слід пам'ятати: отримуючи таку пільгову пенсію, громадянин ризикує втратити її, якщо повертається на роботу за цією ж спеціальністю. Тобто якщо людина пішла на пенсію достроково через особливості своєї професії, то, влаштувавшись знову на аналогічну посаду, вона може втратити право на зазначену виплату. Про це повідомляє "На пенсії".

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Щоб уникнути таких ризиків, пенсіонер, який влаштовується на нову роботу, може звернутися до Пенсійного фонду України (ПФУ) із заявою про переведення з "пенсії за вислугу років" на "вікову пенсію". Для цього потрібно подати низку документів, що підтверджують страховий стаж, розмір заробітної плати тощо.

Перехід на інший вид пенсії провадиться з дня подання такої заяви на підставі наявних у ПФУ документів, а також додаткових матеріалів, отриманих фондом.

Популярні новини зараз
Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Пенсіонери у Пенсійному фонді
Пенсіонери у Пенсійному фонді

Слід зазначити, що при прийнятті на роботу або на початку підприємницької діяльності після виходу на пенсію громадянин зобов'язаний повідомити про це орган Пенсійного фонду протягом 10 днів.

Якщо особа свідомо приховає цей факт, йому доведеться повернути зайво отримані кошти. У разі відмови Пенсійний фонд має право утримувати до 20% від пенсії до повного покриття заборгованості.

Нагадаємо, допомога по-новому: що в Україні зміниться із субсидією та виплатами

Як повідомляв "Знай.ua", пенсію затримають на 2 місяці: кому з пенсіонерів знову доведеться почекати

Знай.ua писав, найбіднішим пенсіонерам допоможуть копійкою: скільки можуть доплатити