Діти та онуки не сплачують за комунальні послуги, мотивуючи це тим, що у них немає грошей.

Літні люди сплачують третину комунальних послуг, а борги, які вони не в змозі сплатити, накопичуються. До експертів звернувся мешканець Харкова, який розповів сумну історію, та запитав поради.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Пенсіонеру 92 роки, його дружині 87 років, на двох отримують пенсію 9343 гривні. При цьому з ними проживають син з дружиною та онука з чоловіком і сином. За словами пенсіонера, діти та онуки не платять за комунальні послуги, хоча й користуються ними, батьки можуть сплачувати з пенсії лише третину.

Експерти порадили декілька варіантів вирішення ситуації. Спочатку можна звернутися до комунальників.

Популярні новини зараз
Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс
Показати ще

Відповідно до статті 64 Житлового кодексу Української РСР, члени сім’ї наймача, які проживають разом з ним, користуються нарівні з наймачем усіма правами і несуть усі обов’язки, що випливають з договору найму житлового приміщення.

Пенсія. Фото: Youtube
Пенсія. Фото: Youtube

Також можна звернутися до суду. Якщо родичі проживають і принципово не платять, літнім людям можна звернутися до суду. Позовна заява подається на усіх родичів, які зобов’язані сплачувати комунальні послуги, вони усі – відповідачі.

Примусити родичів сплачувати борги за квартиру можна лише в судовому порядку. Те, що у них «немає грошей», не знімає з них відповідальності, оскільки вони фактично користуються комунальними послугами. І в суді вони повинні будуть надати пояснення, з яких доходів вони проживають і чому користуються вашим майном без жодної відповідальності. — йдеться у відповіді фахівців.

Нагадаємо, ми писали, що на державу сподівайся, але сам перестрахуйся: як українцям забезпечити собі пенсію в 11 тисяч гривень.

Як повідомляв "Знай.ua" зустріти старість без хибних надій: у ПФУ показали, як дізнатися розмір майбутньої пенсії.

Також "Знай.ua" інформував, в Україні планують залізти до кишені безробітних.