Для всіх наших читачів, які стосуються отримання пенсійних, є кілька дуже важливих новин. Справа в тому, що згідно із законодавчими нормами - доглядом за людиною похилого віку повинна займатися працездатна особа.

Саме в такому варіанті можна претендувати на зарахування цього періоду в стаж.

Про це детально розповіли експерти порталу "На пенсії" у відповідь на запитання читачки.

Догляд за пенсіонером, скріншот: YouTube
Догляд за пенсіонером, скріншот: YouTube

"Я народилася у 1956 році, отримую пенсію за віком з 2011 року. Свого часу я проживала з матір'ю 1923 року народження. Вона мала інвалідність ІІ групи. У період з 2012-го по 2016 рік я здійснювала догляд за мамою та отримувала компенсацію" як фізична особа, яка надає соціальні послуги особі після вісімдесяти років". Чи маю я право на зарахування зазначеного періоду догляду за стажем?", — запитала Віра Пастернак із міста Чернігів.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Відповідь від експертів:

За певних обставин закон справді передбачає можливість зарахування періодів догляду за стажем.

Йдеться про такі випадки:

- догляд за дитиною з інвалідністю, тяжкохворою дитиною, якій не встановлено інвалідність;

- догляд за особою з інвалідністю I групи або за особою, яка досягла пенсійного віку та за висновком закладу охорони здоров'я, які потребують постійного стороннього догляду.

Щоб період догляду за такими особами занесли до стажу, особа, яка його здійснює, не повинна працювати та повинна отримувати державну допомогу (компенсацію) з догляду. Однак, ця норма не поширюється на пенсіонерів.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Законом передбачено, що догляд має здійснювати працездатна особа, тоді йому ці періоди будуть зараховані до стажу. А пенсіонери вважаються такими, що втратили працездатність.

Оскільки ви здійснювали догляд за мамою, коли самі були на пенсії, то права на зарахування відповідних періодів у стаж у вас, на жаль, немає.

Нагадаємо, де більше грошей? Українцям розповіли, чи можна переходити з пенсії щодо інвалідності на виплати за віком.

Раніше повідомлялося, як українцям без офіційної роботи підняти собі майбутню пенсію: вийде не кожен.

Також, хто має право вносити пенсійні внески: Пенсійний фонд спростив процедуру.