Закон передбачає різні види відповідальності, у тому числі штрафну або кримінальну, залежно від обставин порушення закону.

Адвокат Тарас Никифорчук наголошує, що при поверненні додому такі люди можуть потрапити під вплив різних законодавчих норм, зокрема, про порушення закону про мобілізацію. Якщо ці люди вчинять недотримання військового обов'язку, то вони можуть бути притягнуті до відповідальності згідно зі законодавством України.

Чоловіків призовного віку, які не повернулися з-за кордону, можуть покарати за недотримання закону про мобілізацію штрафом у розмірі 3,4-5,1 тис. грн, а в разі нелегального перетину кордону нібито "світить" штраф до 8,5 тис. грн.

"Це дуже сильно схоже на якусь дурницю і набір слів... Смію всіх запевнити, що такого штрафу, згідно з нашим законодавством, немає. Але існує штраф за незаконний перетин кордону від 3,4 тис. Цей штраф можуть стягнути з людини, якщо вона буде повертатися. Тобто якщо вона залишається за кордоном, то навіть якщо вона незаконно покинула нашу територію, все одно жоден адмінштраф ніхто не зможе стягнути", — зазначив Никифорчук.

Згідно з думкою фахівця, що стосується кримінальної відповідальності, то до неї можуть притягнути лише тих чоловіків, які отримали повістки та тікають за кордон. У такому випадку, за порушення закону про мобілізацію, цим особам загрожує до п'яти років позбавлення волі. Однак, він також зазначає, що кожен випадок розглядатиметься індивідуально, і існують нюанси. Якщо людині була вручена повістка, але вона не з'явилася, то найімовірніше, її не зможуть притягнути до кримінальної відповідальності, проте це може мати наслідки в адміністративному порядку.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще
"Якщо людина вже отримала повістку, пройшла медкомісію, її відправили в армію, а вона звідти втекла, не доїхала, не дійшла, то тут дійсно може йтися про притягнення до кримінальної відповідальності", — наголосив Никифорчук.
Згідно зі словами адвоката Тараса Никифорчука, якщо чоловік виїхав з України незаконно, наприклад, за підробленими документами або обійшовши пункти пропуску, то на нього не чекає кримінальна відповідальність. Якщо військовозобов'язаний українець виїхав за межі країни та не повернувся, його також не можуть притягнути до кримінальної відповідальності. Адвокат також заявив, що прикордонники не мають права вручати людині повістку, а співробітники поліції не повинні везти людину в центр комплектування одразу після перетину кордону. Однак, випадок кожної особи буде розглядатися індивідуально, тому можливість притягнення до відповідальності залежатиме від конкретних обставин.

"Для того, щоб людину куди-небудь везти, вона повинна вчинити або адміністративний, або кримінальний злочин", — підсумував він.

Раніше ми повідомляли, що Юрист Вікторія Тютюнникова відповіла на важливе питання, що буде з чоловіками, які повернуться до України вже після перемоги