Українців хвилює питання тарифів та формул розрахунку щомісячної плати за доставку газу. Проте час від часу ще зустрічаються вагання, та міркування на тему, чи варто взагалі платити за розподіл газу.

У Газправді розвіяли міфи, щодо неправомірних вимог платити за розподіл газу. Експерти зазначають, що діючим українським законодавством чітко передбачено, що експлуатацію газорозподільних систем здійснюють виключно Оператори ГРМ.

Платіжки. Фото: скрін youtube
Платіжки. Фото: скрін youtube

На сьогодні в умовах діючого законодавства немає правових підстав не сплачувати плату за доставку газу мешканцями громади, яка є власником газорозподільної мережі. Окрім випадків офіційного від'єднання споживача від газопостачання.

Якщо громада створить власну організацію (оператор суміжних газорозподільних систем), яка обслуговуватиме ГРМ на їх території, таке підприємство має отримати ліцензію та інші дозвільні документи, забезпечити роботу аварійно-диспетчерської служби, експлуатаційних та інших підрозділів, закупити техніку та прилади.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Доставка газу, кадр з відео
Доставка газу, кадр з відео

Якщо ж споживач свідомо відмовляється сплачувати за розподіл газу, він ризикує накопичити борг. Наразі в умовах воєнного стану це не призведе до негайного відключення палива. Проте в подальшій перспективі споживач може зіштовхнутися з судовим позовом, примусовим стягненням боргу виконавчою службою і, ймовірно, відключенням газу.

Щоб уникнути такої перспективи, не вірте міфам і ретельно перевіряйте інформацію - зазначають фахівці.

Нагадаємо, ми писали, що субсидії для боржників: українцям розповіли, як правильно отримати допомогу на оплату комуналки.

Як повідомляв "Знай.ua" все вирішиться до квітня: українців попередили про можливе підвищення тарифів на комуналку.

Також "Знай.ua" інформував, в Україні кава дорожчає шаленими темпами, але цукор та вершки ще доступні: як змінилися ціни за рік.