Для всіх наших читачів, які стосуються отримання пенсійних виплат, є важлива інформація щодо підтвердження пільгового стажу. Правила на даний момент такі, що лише однієї трудової книжки на підтвердження недостатньо. Насамперед необхідно подбати про довідку з компанії чи підприємства, яка підверне кілька фактів.

Про це розповіли експерти з юридичних справ щодо пенсійних виплат спеціально для порталу "На пенсії".

Оформлення, скріншот: YouTube
Оформлення, скріншот: YouTube

Громадянин із Вінницької області Анатолій Колесник звернувся із запитанням щодо браку стажу.

Ось так він роз'яснив ситуацію у своєму листі: "Я працював ковалем ручного кування в кількох підприємствах, по трудовій мав 11 років стажу (гарячого). Коли у 50 років звернувся до Пенсійного фонду, нарахували стажу всього 9 років та 2 місяці – відмовили. Коли звернувся у 51 рік, виявилося, що за 4 роки немає атестації.Также відмовили.У 55 років я знову звернувся до Пенсійного.Нарахували 4 роки 10 місяців та 51 день.Сказали, що 9 днів не вистачає – відмовили.Чи правомірно мені відмовили та що порадите мені робити?

Популярні новини зараз
Російські військові прямо під час евакуації розстрілюють мирних жителів у Вовчанську На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Оформлення, скріншот: YouTube
Оформлення, скріншот: YouTube

Експерти відповіли чоловікові. Відомо, що громадяни чоловічої статі, зайняті повний робочий день на роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці (за Списком №1) та за результатами атестації робочих місць мають право на пенсію після досягнення 50 років при стажі роботи не менше 25 років них не менше 10 років - на зазначених роботах.

А ось чоловікам, які мають не менше половини необхідного пільгового стажу (не менше 5 років), пенсійний вік знижується на 1 рік за кожний рік роботи зі Списку №1.

Головне те, що має бути підтверджено проведення атестації робочих місць, якщо йдеться про періоди після 21 серпня 1992 року. У тих, хто працював у шкідливих умовах до цієї дати, атестацію не вимагають.

Атестація на підприємстві повинна проводитися не рідше ніж один раз на 5 років. Якщо, наприклад, першу атестацію провели 1995 року та її термін діяв до 2000 року, а наступну атестацію провели 2001 року, тобто із запізненням на рік, то пільговий стаж працівника весь цей рік зарахований не буде.

Якщо атестацію не проводили взагалі, то вся важка та чесна праця людини до пільгового стажу не увійде. Ось тому багато працівників втрачають право на дострокову пенсію.

Нагадаємо, на українців чекають великі зміни в банках: кредитні ліміти та відмови в позиці.

Раніше повідомлялося, ціни повернуться у 2021 рік? У Нацбанку пообіцяли українцям більше не підвищувати вартість продуктів.

Також, нахамили та зробили винним: у "Ощадбанку" не захотіли допомагати українцеві, у якого з картки зникли гроші.