Традиційно ціни на популярні святкові продукти зростають не менш як на 15%, у період новорічних та різдвяних свят. Однак на зиму 2022/2023 у ціновому плані сильно вплинула інфляція, високі ціни на паливо та електрику. Через це святковий стіл подорожчав майже наполовину.

Журналісти одного з українських телеканалів побували на одному з великих міських ринків та впізнали ціни.

Ринок, скріншот: YouTube
Ринок, скріншот: YouTube

Одразу в очі впадає болгарський перець — 110 гривень за кілограм. У супермаркетах – 124 гривні. Тепличні помідори та огірки – 65-70 гривень за кіло. Тепличні овочі з-за кордону перед святами подорожчали на 10-20%, городні – на 25%.

За інформацією продавців, не дорожчали хіба що яйця. Навпаки, вони подешевшали на 30-50 копійок. Зараз найдорожче яйце коштує на ринку 6,8 грн., до свят — 7 гривень за штуку. Тобто 70 гривень за десяток.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними
Показати ще

Ринок, скріншот: YouTube
Ринок, скріншот: YouTube

Овочі борщового набору коштують 30-40 гривень за кілограм. Найдешевша картопля. Її можна купити за 5-6 гривень за кілограм. Найдорожча цибуля – 38 гривень за кілограм, а синя – 40 гривень.

Великим попитом користується домашня вимочена пшениця для куті. Півлітрова банка пшениці – 30 гривень. Минулого року пшениця коштувала 25 гривень за півлітра.

Ринок, фото: Знай.ua
Ринок, фото: Знай.ua

А от у м'ясному секторі покупців мало, м'ясні товари також подорожчали. Якщо до свят за свинячу шинку просили 150 гривень за кілограм, то тепер 170 гривень. Тяляче м'ясо коштує 180-250 гривень за кілограм. Філейна телятина складає 300 гривень. Ковбаси до святкового столу коштують від 230 гривень.

Нагадаємо, українців попередили про подорожчання продуктів, послуг та палива у 2023 році: розпочнеться з січня.

Раніше повідомлялося, в Україні стрімко дорожчає цибуля: у чому причина і на що чекати далі.

Також, після свят оновилися ціни на популярну "молочку": скільки тепер коштують сметана, кефір та вершки.