В Україні триває повномасштабна війна, яка завдає значних економічних втрат. На тлі цього інфляція у 2023 році має всі шанси прискоритись, що позначиться на цінниках на продукти. Що і на скільки може додати у ціні, повідомляє "ТСН".

Овочева група стане лідером зростання цін. Традиційно вона починає дорожчати з жовтня та сильно збільшується у вартості на початку весни, коли закінчується зібраний урожай. Також потрібно враховувати труднощі з електроенергією, через які багато виробників перейшли на генератори, а світло, що виробляється, в 5-6 разів дорожче, ніж з мережі. Відповідно пропозиція з теплиць та парників буде нижчою.

Овочі. Фото: Youtube
Овочі. Фото: Youtube

Водночас на думку фахівців зростання цін матиме свої межі, які будуть визначені купівельною спроможністю громадян та вартістю імпорту. У випадку з імпортом його обсяги будуть збільшуватися, адже в ході бойових дій в Україні знищено агропромислову інфраструктуру. Прикладом цього є Чорнобаївська птахофабрика, на якій загинуло 4,5 мільйона курей. Це спричинило різке подорожчання яєць і курятини.

Курятина, скріншот: YouTube
Курятина, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду
Показати ще

Зазначається, що цінники на яйця можуть опуститися, але це станеться не раніше весни. У той же час курятина, м'ясо і сало можуть знову підскочити в ціні десь на 30%.

Раніше портал Знай повідомляв, українців попередили про стрибок цін на популярні продукти в найближчому майбутньому: що подорожчає.

Також наш портал інформував, чого українцям чекати від цін на продукти та пальне у 2023 році: міністр економіки озвучила прогноз.

Крім того, ми писали, чи шашлик побачимо тільки у снах? За місяці війни в Україні сильно скоротилося виробництво м'яса.