В Україні останні кілька місяців, через підступні ракетні атаки російських окупантів, значно погіршилася ситуація зі світлом. Для мільйонів громадян графіки відключення та цілі дні без світла стали буденністю.

Однак після численних скарг Державна інспекція енергетичного нагляду здійснила перевірку. Було виявлено 193 порушення під час застосування графіків відключення світла.

Про це стало відомо завдяки підсумкам засідання Антикризового енергетичного штабу щодо постійної роботи енергетичних об'єктів, повідомляє Урядовий портал.

Українці без світла, фото: zmist.pl
Українці без світла, фото: zmist.pl

"Як проінформував міністр енергетики Галущенко, на виконання завдання прем'єр-міністра спільно з Державною інспекцією з енергетичного нагляду, НКРЕКУ та правоохоронними органами було проведено позапланові перевірки операторів системи розподілу (ОСР) у кожній області. Голова Держенергонагляду Руслан Слободян доповів, перевірок зафіксовано 193 порушення вимог нормативно-правових актів у галузі електроенергетики", - йдеться у повідомленні.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Українці без світла, скріншот: YouTube
Українці без світла, скріншот: YouTube

Зокрема, зафіксували такі порушення:

порушення тривалості перерв між графіками відключення;

застосування стабілізаційних графіків, які не передбачені чинним законодавством;

відсутність у графіках планових відключень об'єктів, які не входять до списку критичної інфраструктури;

недотримання тривалості відключення;

іноді відсутність узгодженого з органами місцевого самоврядування списку підприємств, що входять до переліку критичної інфраструктури.

Найбільшу кількість порушень виявили у ПрАТ "Волиньобленерго", ПрАТ "ДТЕК Київські регіональні електромережі", АТ "Полтаваобленерго", ПрАТ "ДТЕК Київські електромережі", ВАТ "Тернопільобленерго" та ВАТ "Чернігівобленерго". Найменше порушень зафіксовано у АТ "Прикарпаттяобленерго", АТ "Харківобленерго" та ПрАТ "Кіровоградобленерго".

Держенергонагляд зобов'язав обленерго усунути порушення до 31 грудня.

У свою чергу Прем'єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що перевірки ОСР мають проводитись на постійній основі на період воєнного часу. Він також дав завдання Міністерству енергетики та Держенергонагляду щоп'ятниці надавати публічний звіт для товариства про виявлені порушення та заходи, вжиті для їх усунення.

Нагадаємо, чому українцям нараховують суми за світло вище за реальне споживання: як цього можна було уникнути.

Раніше повідомлялося, що українці зможуть заробити на генераторі: що говорить закон і чи потрібна ліцензія.

Також, окопна свічка своїми руками – такі використовують на передовій: горить до 8 годин і навіть обігріває.