Український уряд продовжує виплачувати субсидії домогосподарствам під час опалювального сезону, навіть попри повномасштабну війну. Також є інформація, що у цій сфері з 1 грудня пройдуть деякі зміни.

Про це стало відомо завдяки повідомленню одного з українських телеканалів.

Пенсійний фонд України з 1 грудня призначатиме і провадитиме виплати субсидій. Для одержувачів змін не буде, адже повноваження та виплатні реєстри передаватимуться поетапно без необхідності повторних звернень українців.

З початку зими заяви на субсидію можна подавати: до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП); у місцеві управління соцзахисту; до органів пенсійного фонду; через додаток "Дія"; через електронний кабінет Пенсійного фонду.

Призначення субсидій. Фото: скрін youtube
Призначення субсидій. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Чи оновлять субсидію автоматично

Якщо ви отримували субсидію минулого опалювального сезону, то її перепризначать автоматично, якщо у вас нічого не змінилося. Усі зміни інформації про себе можна оновити. Крім того, не потрібно відкривати нові банківські рахунки чи самостійно передавати документи та особисті справи від органів соцзахисту до Пенсійного фонду.

Який розмір субсидії

У 2023 році середній розмір субсидії становитиме 1700-1800 гривень на місяць. Цього року у бюджеті закладено 37,9 млрд грн на виплати субсидій, на 2023 рік закладено майже аналогічні показники.

Які документи необхідні для подання заяви на субсидію

На субсидію мають право люди без заборгованості з оплати за комунальні послуги (борги не можуть бути більшими за 3 місяці та розміром понад 40 неоподатковуваних мінімумів). Крім того, якщо людина має сплатити ЄСВ, їй не призначать субсидію.

Субсидії. Фото: скриншот з відео
Субсидії. Фото: скриншот з відео

Документи для подання заяви на отримання субсидії:

-Заява про призначення житлової субсидії;

-право на доходи та витрати осіб, які звернулися за призначенням субсидії;

-довідка про доходи (якщо у декларації зазначені певні доходи, проте інформація про них відсутня у ПФУ та ДФС);

-Договір про оренду житла (за наявності);

-документи, які можуть підтвердити непроживання особи за місцем реєстрації (за потреби).

Слід зазначити, що виплати ВПО від держави або міжнародних організацій, допомога за розміщення ВПО за програмою "Прихисток" не зараховуються до середньомісячного сукупного доходу громадян при призначенні житлової субсидії.

Нагадаємо, українців змушують повертати виплачену допомогу 6500 грн.: кому доведеться розлучитися з грошима.

Раніше повідомлялося, що довго утримувати тарифи на електроенергію не зможуть: коли можуть зрости суми в платіжках.

Також, українцям довелося двічі заплатити за комуналку: як повернути свої гроші назад у гаманець.