Для українців, котрі звикли до молочних продуктів, з'явилися важливі новини. На фоні зростання закупівельних цін на молоко від промислових господарств продовжує вся "молочка". На початку листопада українські мережі супермаркетів оновили ціни на вершкове масло, сир, сметану та інші продукти, для виробництва яких необхідне молоко.

Про це детально розповіла аналітик Асоціації виробників молока Яна Лінецька.

Молоко, фото: Знай.ua
Молоко, фото: Знай.ua

За її словами, наприкінці жовтня середня закупівельна ціна на молоко екстра сорту становила 11,80 грн/кг без урахування ПДВ, що на 20 коп. вище за ціну на початку місяця. Вартість молока вищого ґатунку минулого місяця зросла на 29 коп. - До 10,77 грн / кг. Перший сорт подорожчав на 15 копійок. - До 10,28 грн / кг.

Ціна на таке молоко коливалася від 9,18 до 10,80 грн/кг. Середньозважена ціна трьох сортів піднялася на 22 коп. - До 10,95 грн / кг.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Ціни на молоко. Фото: скрін youtube
Ціни на молоко. Фото: скрін youtube

За словами Лінецької, основною проблемою виробників молока на сьогоднішній день і в короткостроковій перспективі є збої в роботі електросистем внаслідок постійного обстрілу українських енергетичних об'єктів.

Молочні ферми та заводи змушені призупиняти виробництво, що негативно позначається на продуктивності.

На молочній фермі найбільш енергоємними процесами є доїння, робота танків-охолоджувачів молока, кормовиробництва. Мінімальне споживання електроенергії молочною фермою на 1000 корів перевищує 1 МВт, тому застосування дизельних або бензинових генераторів збільшує частку витрат на електроенергію у собівартості виробництва молока у п'ять-шість разів.

Для молочних заводів вимога наполовину скоротити споживання електроенергії може призвести до скорочення виробництва. Молочні підприємства несуть додаткові витрати, що відбиваються на собівартості виробництва та молока-сировини, а також готової молочної продукції.

Станом на 8 листопада літр молока у супермаркеті в середньому коштує 33,20 грн. Вершкове масло "Селянське" 72,5% жирності подорожчало до 66,55 грн, тоді як у жовтні цінник був 65,58 грн. Олія "Яготинська" 73% коштує в середньому 63,56 грн.

Що стосується цін на сметану, то середній цінник сметани "Президент" 15% - 38,75 грн за 350 г. Сметана "Простоквашино" 20% обійдеться в 40,75 грн за 340 г. 59,32 грн. Середній цінник на кефір у листопаді не змінився. Кефір "Селянський" 2,5% жирності коштує 37,20 грн за 950 мл.

Нагадаємо, Україна суттєво скоротила експорт молочних продуктів, і на це є свої причини.

Раніше повідомлялося, дешевого молока не чекайте: виробники повідомили про зростання собівартості в 5-6 разів.

Також, чому булочки і хліб вам не вдаються: як правильно використовувати дріжджі, часто помиляються.