По-справжньому гарячою темою останніх кількох місяців стали кардинальні зміни у найближчому професійному колі мера Києва Віталія Кличка – майже щомісяця у лавах заступників столичного голови відбувається звільнення та призначення. Цього разу на посаду заступника голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень був призначений депутат Київради Олександр Харченко. Раніше її займав звільнений навесні Володимир Слончак, який влаштував нахабні розбірки столичними поліцейськими під час зупинки авто, де він їхав разом із колегою "по цеху" - депутатом Київради Людмилою Костенко. Та, як виявилося, новопризначений чиновник теж не може похизуватися відмінною біографією. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Олександр Харченко - фото з Фейсбук (сторінка Олександра Харченка)
Олександр Харченко - фото з Фейсбук (сторінка Олександра Харченка)

Бізнес та декларація: невже немає власного авто?

Призначення кандидатури 40-річного уродженця Чернігова Олександра Харченка підтримало 62 депутати Київради. Передбачається, що Олександр Харченко буде координувати діяльність Департаменту комунальної власності міста Києва, а також вибудовуватиме напрямок правової політики.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Освіта вища, у 2003 році закінчив Національну юридичну академію України імені Ярослава Мудрого за спеціальністю "Правознавство", юрист. У 2003 році – Харківську державну академію міського господарства за спеціальністю "Економіка підприємства", економіст.

Згідно із повідомленням на сайті Київради, з 2018 року до цього часу працює на посаді начальника юридичного управління ПП "ОвручГазАвто". Проте, як пише видання Politeka, посилаючись на ресурс відкритих даних Ring, Олександр Харченко є засновником і керівником цілого ряду компаній.

Що ж стосується даних в електронній декларації, то останнє оновлення даних Олександр Харченко робилося ще навесні 2019 року.

У Києві чиновнику належить 1 квартира (площа 55,4 кв.м). Його дружина володіє 1 столичної квартирою (92,2 кв.м) і земельною ділянкою в селі Рожни Київської області (1450 кв.м).

Перелік нерухомості батьків депутата значно більший. Його мати володіє 2 земельними ділянками (1000 і 829 кв.м) і житловим будинком (156,4 кв.м.) в Ніжині. У столиці їй належить ще 1 квартира (153,2 кв.м.) та 3 паркувальних місця. А Батько володіє 5 земельними ділянками в селі Кропивне Чернігівської області, загальною площею у 73 102 кв.м. Там же він має житловий будинок в 30 "квадратів".

Олександр Харченко - фото з Фейсбук (сторінка Олександра Харченка)
Олександр Харченко - фото з Фейсбук (сторінка Олександра Харченка)

З цінного рухомого майна Олександр Харченко задекларував лише наручний годинник швейцарського виробництва, а також ювелірні вироби, що належать його дружині.

За даними, оприлюдненими в декларації, власного автомобіля у київського депутата немає – зазначені лише 2 машини, якими володіє його батько - Lada Kalina 2006 року випуску і Great Wall Haval H3 2012 випуску.

Дохід від зайняття підприємницькою діяльністю за 2018 рік у Олександра Харченко склав майже мільйон гривень (948 тисяч).

Міняв партії, як рукавички – киян "спокушав" пікніками з батутом

Як виявилося, "політична добірка" у Олександра Харченка теж чимала.

У IV скликанні Верховної Ради в період з 2005 по 2006 рік Олександр Харченко був помічником народного депутата, члена депутатської фракції Партії регіонів Олександра Кисельова.

Партія регіонів, фото: argumentua.com
Партія регіонів, фото: argumentua.com

Потім було кілька невдалих спроб особисто потрапити у "депутатське крісло". У 2012 році Харченко йшов на вибори самовисуванцем, але тоді отримав лише 3.01% (2 425 голосів), посівши 8 місце.

Через 2 роки він знову взяв участь у виборах – цього разу Харченко йшов від Блоку Петра Порошенка. Проте, ще до початку виборів, його кандидатура була знята.

У 2019 році Олександр Харченко також балотувався до Парламенту – а йшов він вже, як кандидат від партії Ігоря Смешка "Сила і честь". Але і на цих виборах з результатом 4,01% (2828 голосів) він залишився на 4 місці.

Олександр Харченко - фото з Фейсбук (сторінка Олександра Харченка)
Олександр Харченко - фото з Фейсбук (сторінка Олександра Харченка)

А "щасливим квитком" для нього стали вибори Київради. До "лав депутатів-переможців" він потрапив у 2014 році – у якості кандидата від партії "УДАР" новопризначений заступник голови КМДА переміг на 25 мажоритарному окрузі (Дніпровський район столиці). А через рік, вже під брендом партії "Солідарність", він пройшов до Київради, набравши найбільше голосів виборців на 51 мажоритарному окрузі (Дніпровський район).

Не можна не пригадати і його "шашлично-мангальний" хід, організований напередодні виборів до Київради XIII скликання – тоді Харченко вирішив підкорити виборців пікнік-програмою.

фото зі сторінки Олександра Харченка на Фейсбук
фото зі сторінки Олександра Харченка на Фейсбук

Втім, варто додати, що майже одразу після виборів 2014 року чиновник вже потрапив до топу "прогульників".

Схоже, чиновник настільки часто змінював статус "партійності/безпартійності", що дані не встигли навіть синхронізувати на двох офіційних інтернет-ресурсах КМДА та Київради. Так, на сайті міськради він значиться, як "Позафракційний".

На офіційному ж сайті столичної адміністрації – як представник партії "Солідарність". А от у розділі "Керівництво" ім'я та фото 40-річного заступника поки не знайти – залишилися лише дані з його попереднього "крісла" в земельній комісії.

Зв'язок із забудовником та бійка в сесійній залі

Як повідомляв Знай.ua, мова про гучне призначення "людини" екс-нардепа Максима Микитася, ім'я якого напряму пов'язують із відмиванням коштів на будівництві скандальних об'єктів у Києві впродовж останніх кількох років пішла ще в липні. Одним з них є славнозвісна Шулявська розв'язка, на яку вже пішло понад 1,2 млрд грн замість зазначених у тендері 600 млн грн. Проте, як стверджують експерти, у подальшому, з початком зведення другої частини затвердженого столичною владою проекту, ця сума може збільшитися ще чи не вдвічі.

За інформацією інтернет-видання Антикор, саме Олександр Харченко входить до переліку "своїх" Микитася.

"Окрім Страннікова частим гостем на "земельній" Комісії є його колега з "бюджетної" комісії – Олесь Маляревич. Його експерти називають одним з найбільш наближених до Максима Микитася депутатів. Він також небайдужий до землі та забудов, вказують експерти. Допомагають Страннікову та Маляревичу "керувати" земельною комісією Олександр Харченко, Олег Петровець та Віталій Росляков, розповідають в кулуарах Київради. Ці депутати тісно пов’язані поміж собою та входять до неформальної групи підтримки Максима Микитася", – йдеться в одному з матеріалів інтернет-видання.

Одним з гучних випадків, що стався з новообраним заступником голови КМДА, є участь у сутичках, які відбулися прямо в ході пленарного засідання Київради.

засідання Постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку
засідання Постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку

Сталося це навесні 2017 року – тоді міський депутат Володимир Назаренко першим наніс йому удар, після чого понеслися масові "розбірки". А причиною тому стала заява про "кримінальне діяння" тодішнього нардепа Юрія Левченка, який виступив з трибуни Київради із промовою про безліч ознак ганебного господарювання діючого мера столиці Віталія Кличка і купу сумнівних моментів в управлінні містом. Остаточною для Харченка стала фраза екс-нардепа про винесення Кличка "ногами вперед".

"Я прошу дати протокольне доручення направити матеріали стенограми виступу народного депутата Юрія Левченка для дачі правової кваліфікації в Генпрокуратуру, а також Міністру внутрішніх справ", – не втримавшись, заявив Олександр Харченко після виступу парламентського гостя.

Geplaatst door Олександр Аронець op Donderdag 2 maart 2017

Як себе проявить на новій посаді 40-річний новопризначений заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень та чи має на меті в черговий раз брати участь у місцевих виборах, що мають відбутися 25 жовтня, читайте на порталі Знай.ua.