Підприємці самі вирішують, чи давати працівникам додаткову премію у вигляді 13-ї зарплати. В українському законодавстві немає точного визначення 13-ї зарплати, але насправді це премія, яку деякі компанії виплачують наприкінці року або на початку нового року. Виплата цієї премії – це право роботодавця, а не його обов'язок.

Хто може отримати 13-ту зарплату і як вона розраховується. Цю премію часто дають до новорічних свят, але можуть видати і після них. Керівники компаній самі вирішують, чи давати премію, враховуючи фінансовий стан компанії.

Гроші
Гроші

Це рішення часто прописують у колективному договорі або контракті. Сума 13-ї зарплати залежить від рішення керівника. Часто це повний середній оклад, але якщо працівник працював менше року, премія нараховується пропорційно до відпрацьованого часу.

Наприклад, якщо людина працювала 10 місяців і її зарплата 10 000 грн, премія складе 8 300 грн (10 000 ÷ 12 × 10).

Популярні новини зараз
Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців Міста опинились під прицілом: тарологиня озвучила прогноз на вересень по обстрілам Був кашель і смерділо з рота: медики ледве врятували чоловіка, у якого в горлі оселився тарган У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах
Показати ще

Гроші. Фото: Telegram
Гроші. Фото: Telegram

Виплата 13-ї зарплати оподатковується, як і звичайна зарплата. З неї відраховується 18% податку на доходи фізичних осіб, 1,5% військового збору і 22% єдиного соціального внеску.

Нагадаємо, українцям у Німеччині "затягнуть паски": доведеться працювати або сидіти без виплати

Раніше ми писали про те, що допомога батькам новонароджених: як змінився "Пакунок малюка" у 2024 році

Вам буде цікаво дізнатися українців можуть змусити повернути виплати: юристи кажуть, що все законно