У Німеччині планують змінити умови отримання допомоги з безробіття для українських біженців. Центри зайнятості пропонуватимуть роботу в радіусі до 50 км від місця проживання отримувачів виплат.

Нові правила для отримувачів соціальної допомоги Bürgergeld передбачають, що українські біженці повинні будуть погодитись на роботу, навіть якщо вона знаходиться на значній відстані від їхнього місця проживання.

Українські біженці в Німеччині, скріншот: YouTube
Українські біженці в Німеччині, скріншот: YouTube

Згідно з новими умовами:

Крім того, планується звільнити від оподаткування оплату понаднормових годин роботи. Це стосується працівників, які збільшують свій робочий час при неповній зайнятості. Деталі цих заходів будуть обговорюватися в Бундестазі під час затвердження бюджету.

У 2023 році 5,5 мільйонів людей у Німеччині, що перебувають під тимчасовим захистом, отримували допомогу Bürgergeld . Серед них - 707,8 тисяч українців Ця допомога забезпечує базовий рівень життя для малозабезпечених та безробітних, а також надається під час проходження інтеграційних курсів.

Біженці. Фото скрін з Youtube
Біженці. Фото скрін з Youtube

Наприкінці 2023 року уряд Німеччини запустив ініціативу Job-Turbo, спрямовану на швидшу інтеграцію українських біженців у ринок праці. Однією з основних цілей є організація навчання німецької мови паралельно з працевлаштуванням.

Деякі німецькі політики виступають за скасування допомоги Bürgergeld для українців, щоб стимулювати їх працевлаштування. Однак уряд не планує повністю відмовлятися від цієї допомоги. Натомість будуть посилені заходи контролю для запобігання нелегальному працевлаштуванню та зловживанням з отриманням виплат.

У 2024 році розміри допомоги Bürgergeld складатимуть:

  • Для самотніх осіб і самотніх батьків – 563 євро.

  • Для кожного партнера у сімейній парі – 506 євро.

  • Для дорослих у закладах – 451 євро.

  • Для підлітків віком 14-17 років – 471 євро.

  • Для дітей віком 6-13 років – 390 євро.

  • Для дітей до 5 років – 357 євро.

Наприклад, сім'я з матері та двох дітей віком 6 і 14 років отримуватиме 1424 євро на місяць. Також на оренду житла центр зайнятості виділятиме від 750 до 850 євро на особу.

Нагадаємо, Від шлюбу до статусу біженця – як українцям стати повноправними громадянами Польщі

Раніше ми розповідали, що Польща підвищує мінімальну зарплату: на скільки поповниться гаманець українців

Нагадаємо, Чехія заплатить більше українським біженцям: кого це стосується