В Україні з 1 вересня через підвищення акцизних зборів подорожчають усі види палива, зокрема солярка, бензин та автогаз. На цей раз наші читачі дізнаються, які цінники побачать водії на АЗС вже від початку осені. Парламент схвалив до другого читання законопроект №11256-2 щодо підвищення акцизів на пальне.

У разі остаточного його ухвалення, у чому практично немає сумнівів, уже через півтора місяці — з 1 вересня — набудуть чинності нові ставки акцизних зборів.

Про це розповіла експерт видання "На пенсії" Ірина Полякова, відео доступне для перегляду в YouTube.

Цей закон мав набути чинності ще 1 липня та привести акцизи на всі види палива у відповідність до європейських, що є однією з вимог для вступу України до ЄС. Тобто, ціни на нафтопродукти мають бути приведені до мінімального рівня, дозволеного в ЄС.

Популярні новини зараз
В опалювальному сезоні знизять тариф на світло: хто платитиме 1,32 грн за кВт Водійські права стануть недійсними: коли і чому варто отримати нові документи ПриватБанк блокує гроші пенсіонерів "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Ціни на АЗС, скріншот: YouTube
Ціни на АЗС, скріншот: YouTube

Законодавці запропонували поетапне підвищення податків, яке передбачає збільшення акцизних ставок з 1 січня кожного року з 2025 до 2028 року. Таким чином європейських цін на паливо слід очікувати лише через 3,5 роки.

Ціни на АЗС, скріншот: YouTube
Ціни на АЗС, скріншот: YouTube

Скільки коштуватиме паливо з 1 вересня 2024 року

Директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн пояснив у замітці на сторінці у Facebook, що ціни на пальне зміняться:

- на бензин – на 1,5 грн/л;
- на дизельне паливо – на 2 грн/л;
- на автогаз – до 5 грн/л.

Однак підвищення цін також залежатиме від вартості імпорту палива та курсу євро, адже у законі податкові ставки прописані саме у цій валюті.

Ціни на АЗС, скріншот: YouTube
Ціни на АЗС, скріншот: YouTube

Які будуть ціни на бензин у наступні роки

За прогнозом члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзіна за наступні 4 роки вартість літра бензину може зрости на 8-10 гривень.

Втім, підвищення податків на паливо має ще одну мету, окрім вступу до Євросоюзу. Акцизні збори в Україні спрямовуються не на будівництво доріг, як було раніше, принаймні на папері.

Тепер усі податкові збори з продажу пального йдуть до загального державного бюджету, а далі – на фінансування армії, оскільки Україна не має права використовувати кошти, отримані від західних партнерів на її забезпечення. Тому можна сміливо назвати очікуване підвищення цін на пальне примусовим донатом чи податком війну.

Ціни на АЗС, скріншот: YouTube
Ціни на АЗС, скріншот: YouTube

За оцінками фахівців, підвищення акцизу на пальне дозволить поповнювати оборонний бюджет приблизно на 6 млрд грн щомісяця. І це крапля у морі, адже бюджетна діра становить близько 60-80 млрд грн. Тобто акцизні збори — це лише 10% того, що потрібно для фінансування армії.

Нагадаємо, з 1 вересня можуть подорожчати всі види палива: як зміняться ціни на бензин, дизель та автогаз.

Раніше повідомлялося, ціни на дизель та автогаз просіли, бензин – дорожчий: актуальна ситуація на АЗС та прогноз на липень.

Також, ціни на пальне боляче вдарять по кишені: до чого готуватися водіям.