Енергозбереження та енергоефективність зараз у пріоритеті у більшості країн, і для України, яка щодня стикається з атаками на свою енергосистему, ці питання особливо важливі.

Для українців тепер справа не лише в тому, щоб вимикати зайві прилади та кондиціонери. Важливо переосмислити своє ставлення до енергоспоживання та ресурсів загалом як на державному, так і на побутовому рівні.

Одне з перевірених часом та ефективних рішень – депозитно-поворотна система (Deposit Return System, DRS). Про це розповіла Рубрика.

запуск рынка электроэнергии
запуск рынка электроэнергии

Суть її проста: вартість упаковки входить у ціну товару. Коли покупці повертають порожню упаковку у спеціальні пункти, вони одержують назад частину своїх грошей. Це економічно стимулює людей здавати упаковку на переробку чи повторне використання.

Популярні новини зараз
Українців почнуть жорстоко карати за одяг: чого точно не варто вдягати В Україні вводять нові графіки відключень світла — як визначатимуть черги Категорії українців, які матимуть право на відстрочку з 1 липня Порошенко очолив рейтинг політиків, які шкодять Україні у війні з росією: спекулює на ЗСУ та несе негатив за кордоном
Показати ще

У Європі, яка також переживає енергетичну кризу, такі системи вже активно впроваджуються. На даний момент DRS працює у 13 країнах ЄС, і ще 5 країн планують запустити її цього року. За прогнозами, до 2025 року півмільярда людей житимуть у регіонах із діючими депозитними системами.

Для виробництва однієї тонни скляних пляшок потрібно близько 1,2 тонни природної сировини та 4 МВт/год електроенергії. Ця енергія могла б забезпечити роботу комп'ютера протягом семи годин або енергозберігаючої лампи на добу. Вражає, правда?

Розбита пляшка / фото: Pinterest
Розбита пляшка / фото: Pinterest

Софія Сидоренко впевнена, що Україна також має запровадити DRS. Якщо створити зручну систему логістики та миття тари, гроші, які витрачаються на покупку нових пляшок, можна направити на підтримку цієї системи. Що більше учасників, то ефективніше вона працює.

Зараз в Україні розробляють законопроект про упаковку та відходи упаковки. На думку екоактивістів, він має містити чіткі цілі та механізми роботи депозитних систем, а також стимули для переходу на багаторазові рішення.

Але багато що можна зробити і на особистому рівні, наприклад, відмовитися від покупки води в одноразових пляшках. Можна пити воду з фільтрів та кулерів, купувати цукерки та інші дрібниці без упаковки.

В Україні, до речі, також з'являються магазини без пакування. Вони поки що не такі популярні, але це тимчасово. У таких магазинах можна знайти все - від круп та спецій до засобів для прибирання будинку. І все це продається або без упаковки або в тарі, яку можна повернути з наступною покупкою.

У такі магазини варто приходити зі своєю тарою, що не тільки зручно, а й корисно для довкілля.

Нагадаємо, уряд встановив жорсткі обмеження на електроенергію – кого торкнеться

Раніше ми писали про те, що у українців закликають самим творити собі енергію: влазити в кредити під 13-14% річних

Крім того, Знай.ua повідомляв про відключення світла в Україні: скільки доведеться жити з графіками