За інформацією експертів, дешевої електрики, яку виробляє Україна, поменшало в рази. Достеменно відомо, що 73% теплових електростанцій пошкоджено або зруйновано, 20% гідроенергетичних блоків не працюють.

Запорізьку АЕС, а це 45% атомки, окуповано. Але навіть за кордоном купити багато ми теж не можемо, тому що наші дроти звідти не здатні пропустити понад 15% того, скільки нам потрібно.

Про це стало відомо завдяки сюжету одного із українських телеканалів.

Запорізька АЕС. Фото: скриншот Youtube
Запорізька АЕС. Фото: скриншот Youtube

Як розподіляються гроші з тарифу

Гроші з підвищеного тарифу підуть туди, куди і раніше. Просто держава зобов'язала дві державні генерації покривати різницю між ринковою ціною та тарифом. Поки не були побиті ракетами і не захоплені росіянами — викручувалися, тепер замість доходів — лише борги.

Популярні новини зараз
5 знакам східного гороскопу казково пощастить у липні-2024: на кого чекає біла смуга після труднощів Приймати ванну будемо тільки у свята: водопостачання може подорожчати майже вдвічі Українцям дозволили не платити за деякі комунальні послуги: за якої умови "Нафтогаз" та "Газмережі" дали час до 5 липня: що має зробити кожен споживач
Показати ще

"Компанія сьогодні 60-65% своєї товарної продукції віддає на покриття ВСО, тобто залишається 35. А з цих 35 відсотків більша частина, десь 20-25%, йде на податки", - каже гендиректор "Укргідроенерго" Ігор Сирота.

Ігор Сирота // фото Факти
Ігор Сирота // фото Факти

У "Енергоатому" росіяни забрали Запорізьку АЕС - фактично половина його генерації. Але штука в тому, що це вам нічого не пояснює, доки ви не дізнаєтесь про ВСО. Ці три літери розшифровуються як "покладання особливих обов'язків".

Тобто ні атомники, ні гідроенергетики не можуть вам продати електрику, оскільки хочуть. Наприклад, досі ви платили по 2,68 за кіловат, а держава змушувала "Енергоатом" продавати енергію за тарифом ВСО, тобто 56 копійок. А все зароблене йшло на покриття дорогої електрики від теплових та зелених станцій.

"Тому ці тези, що тільки ці компанії отримують прибуток. Вони ж отримують прибуток і не залишають її собі - це ж дивіденди, які повертаються до бюджету, які також і для інших компаній, які не несуть навантаження ВСО, це допомагає їм залучати додаткові ресурси , щоб відновлюватись, проводити ремонти та готуватися до зими", — каже заступник міністра енергетики України Світлана Грінчук.

Тарифи світло. Фото: скрін youtube
Тарифи світло. Фото: скрін youtube

Відновлення енергетики: звідки беруть кошти

З 2022 року в Україні працює Фонд підтримки енергетики, куди скидаються грошима виключно іноземці. Нині там накопичилося вже півмільярда євро. З посиленням російських ударів багато країн заявили, що готові внести додаткові кошти. Однак, цього мало. Шість масованих атак завдали збитків у півтора мільярда доларів. Це втричі більше, ніж зараз дають партнери. А отже, Україна екстрено шукає фінанси, щоб підготуватися до зими.

"Ми порахували, скільки ми можемо знайти ресурсів внутрішньо, у бюджеті, у компанії. Ми порахували, скільки ми маємо зараз допомоги від партнерів. Але, на жаль, цього недостатньо. І, на жаль, без підвищення тарифу — іншого рішення не було", – каже Світлана Грінчук.

Українці без світла, скріншот: YouTube
Українці без світла, скріншот: YouTube

Тариф підняли: чи довго ще відключатимуть світло

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко каже, що до відключень світла треба звикати. Це може тривати щонайменше два роки.

"Нам психологічно потрібно бути готовими до того, що така ситуація буде довго. А може й погіршитись", – додав президент Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков.

Нагадаємо, торкнеться кожного: українцям вводять ліміти на електрику - прати рідше, кондиціонер та бойлер вимкнути, що ще.

Раніше повідомлялося, запорізькі школярі чекають на підземну школу, влада обіцяє "накинути" ще мільйон за будівництво.

Також, буде по 2,16 грн за кВт: українцям дозволили перевестися на нижчий тариф за світло.