В Україні останнім часом спостерігається зростання інтересу до зеленої енергетики, особливо в контексті повного вторгнення росії та наступних атак на критичну інфраструктуру.

У відповідь на ці виклики країна активно розвиває зелений тариф для електроенергії, який стане приватними господарствами, що стимулює використання відновлюваних джерел енергії.

Зелений тариф в Україні є механізмом, який визначає ціну за кіловат-годину електроенергії, отриманої з вітроенергетики та сонячних установок.

зелена енергетика, ілюстративне фото з вільних джерел
зелена енергетика, ілюстративне фото з вільних джерел

Цей підхід гарантує виробникам стабільну та конкурентоспроможну ціну за кожну одиницю електроенергії, вироблену з використанням зелених технологій.

Популярні новини зараз
Через кордон не пустять: українцям, які їдуть до Польщі, оголосили важливе правило Графіки відключення електроенергії на 25 червня Доведеться вмикати режим тотальної економії: українцям приготували нове підвищення тарифів Українцям обіцяють глобальні пенсійні зміни: буде розміром 60% від зарплати
Показати ще

Переваги зеленого тарифу такі:

  1. Перехід на зелену енергетику сприяє скороченню викидів парникових газів та зниженню екологічного впливу на навколишнє середовище.

  2. Виробники, які використовують відновлювані джерела енергії, можуть розраховувати на податкові преференції, що знижує фінансові бар'єри для впровадження нових технологій.

  3. Законодавчо закріплено пріоритет для виробників зеленої енергії під час її продажу на ринку.

  4. Кожна кіловат-година електроенергії, вироблена з використанням зелених технологій, оплачується за встановленою державою ціною, що забезпечує стабільні доходи для виробників.

У 2024 році встановлено такі тарифи:

  • Для вітроенергетики та сонячних установок до 50 кВт: від 438,40 до 614,66 копійок за кВт-годину залежно від типу установки.

Нагадаємо, без світла та тепла: мешканців мегаполісів закликали придбати будинок у селі

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що електроенергії побільшає, але про тепло взимку українцям варто забути

Також наш портал повідомляв, не лише електрику: українцям слід готуватися до проблем із опаленням