Хоча офіційно липень оголошений найскладнішим місяцем щодо відключень електроенергії, експерти попереджають про можливі нюанси з опаленням у зимовий період.

Про це заявив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко в інтерв'ю Radio NV.

Експерт зазначив, що графік ремонтів Енергатому, який визначає доступність генерації, є державною таємницею. Тому точно передбачити, коли саме будуть відключення, складно. Проте, експерт підтвердив, що вони очікуються як в липні, так і в серпні, а також протягом наступних зим.

Відключення світла. Фото: скрін youtube
Відключення світла. Фото: скрін youtube

Щодо опалення, то Харченко запевняє, що в великих містах критична інфраструктура буде заживлена генераторами. Активна підготовка до зими вже ведеться, хоча й не завжди скоординовано на державному рівні.

Популярні новини зараз
Плюс 570 грн щомісяця: в Україні пенсіонерам дозволили отримати "бонус" до основних виплат Резерв+ отримав важливе оновлення Готуйте додаткові 300 гривень: українцям прийдуть перераховані платіжки Смартфони йдуть у минуле: молодь масово повертається до кнопочних телефонів
Показати ще

Однак, експерт застерігає, що мешканцям багатоквартирних будинків доведеться подбати про власне опалення. Це пов'язано з тим, що багато будинків мають індивідуальні насоси, які качають воду в системі опалення. Міська влада, ймовірно, не зможе заживити всі насоси, тому мешканцям рекомендується самостійно подбати про резервне живлення.

Харченко радить:

  • З'ясувати, як працює опалення та водопостачання у вашому будинку.

  • Якщо є внутрішньобудинкові насоси, придбати для них недорогі побутові генератори.

  • Це допоможе уникнути проблем з опаленням та водопостачанням взимку, навіть якщо в місті будуть перебої з електроенергією.

Як зігрітися без опалення у будинку. Фото: скрін youtube
Як зігрітися без опалення у будинку. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, що "справедливий" тариф на світло роздягне українців до трусів.

Як повідомляли раніше, які ліміти для українців, щоб залишився старий тариф на світло.

Як писав "Знай" раніше, українців приголомшили прогнозом щодо відключень світла.