Українське законодавство передбачає випадки, коли споживач може не сплачувати за комунальні послуги. Хто може ігнорувати платіжки, пояснив Координаційний центр із надання безкоштовної правової допомоги.

Юристи пояснюють, що споживачі можуть не платити за комунальні послуги на законних підставах лише за певних умов.

Платіжки за комуналку Фото: скрін youtube
Платіжки за комуналку Фото: скрін youtube

Якщо комунальними послугами не користуються

Коли споживач відсутній у житловому приміщенні понад 30 календарних днів, він може не оплачувати вартість послуг, якими не користувався. Це стосується домогосподарств, де відсутні прилади обліку, адже в інших випадках споживач може просто передати постійні показники і плата не нараховуватиметься.

Щоб не сплачувати споживач, має надати документальне підтвердження, що послуги не використовувалися і він не проживав за місцем реєстрації певний термін.

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Комунальні платіжки. Фото: скрін youtube
Комунальні платіжки. Фото: скрін youtube

Якщо пошкоджено комунальну інфраструктуру

Внаслідок атак російських окупантів щодня страждає мирне населення. Якщо внаслідок обстрілу було пошкоджено розподільчу інфраструктуру та надання послуг стало неможливим, то постачальник повинен провести перерахунок.

Також не платити за комуналку можуть внутрішньо переміщені особи, якщо їхнє житло знаходиться у зоні бойових дій або на тимчасово окупованій території.

Раніше портал Знай повідомляв, заплатити доведеться більше, ніж заборгували: комунальники "порадували" неплатників.

Також наш портал інформував, рахунки "космічні", а батареї холодні: як українцям оскаржити надані комунальні послуги.

Крім того, ми писали, за місяць не встигнете – попрощаєтеся із субсидією: українців попередили про важливу процедуру.