Довгоочікувана індексація пенсійних виплат, що сталася 1 березня, викликала чимало розчарувань та обурення серед українських пенсіонерів.

Незважаючи на обіцянки уряду про мінімальне підвищення пенсій на 100 гривень та максимальне - до 1577 гривень, реалії виявилися зовсім іншими. Замість обіцяного зростання виплат, багато людей похилого віку отримали лише незначне збільшення у розмірі 16 чи 18 гривень.

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube
Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Причиною такої ситуації стали доплати за трудовий стаж, а не сама індексація. Внаслідок пенсії багатьох громадян так і не досягли обіцяного підвищення на 100 гривень.

Згідно з офіційною інформацією, пенсії, призначені до 2021 року, мають бути проіндексовані на 7,9%. Для тих, хто вийде на заслужений відпочинок у період з 2021 по 2023 роки, передбачалося збільшення виплат на 100 гривень. Проте практично ситуація склалася по-іншому.

Популярні новини зараз
Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів Для ФОП вступили у дію нові правила За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

Пенсіонери / фото: Freepik
Пенсіонери / фото: Freepik

Виявляється, підвищення пенсійних виплат не торкнулося низки категорій пенсіонерів. Зокрема, індексація обійшла осіб з найвищими пенсіями, які пішли на пенсію протягом останніх трьох років, а також пенсіонерів, чия пенсія менша за мінімальний, встановлений державою. Більше того, в деяких випадках збільшення мінімальної пенсії до рівня прожиткового мінімуму призвело до вилучення інших надбавок, наприклад доплати за вік.

Така ситуація викликала хвилю обурення серед багатьох пенсіонерів, які особливо вийшли на заслужений відпочинок у 2020 році. Незважаючи на надбавки у 100 чи 200 гривень, у них забрали інші види доплат на таку суму, що фактично звело нанівець обіцяне підвищення пенсій.

Нагадаємо, пенсіонерам простягнуть руку допомоги: грошей не дадуть, але забезпечать продуктами

Як повідомляв "Знай.uа", як відкриття бізнесу у похилому віці вплине на пенсію

Знай.ua писав, автоматичний перерахунок: які зміни чекають працюючих пенсіонерів у квітні