Через повномасштабне вторгнення багато українців залишилось без домівки. Держава у деяких випадках допомагає українцям отримати нове житло, однак для реалізації цього права необхідно було зібрати чималий пакет документів.

Справа у тому, що раніше українці, які втратили своє майно внаслідок військових дій, не могли оформити документи на нову оселю без припинення права власності на знищене житло.

Зруйноване житло. Фото: скрін youtube
Зруйноване житло. Фото: скрін youtube

Зараз процедуру максимально спростили і тепер українцям буде необхідно лише витягу з Реєстру пошкодженого та знищеного майна (РПЗМ).

Про це повідомила Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії "Слуга Народу" Олена Шуляк в ефірі телемарафону.

Популярні новини зараз
Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення Гороскоп на тиждень 29 квітня-5 травня для всіх знаків Зодіаку: дежавю Раків, небезпечні зв'язки Стрілеців і клопіт Дів Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову
Показати ще

Документ можна оформити у нотаріуса, державного реєстратора у ЦНАПі, а також у міськраді громади, де знаходиться зруйнована оселя.

Раніше, для припинення права власності на зруйноване житло потрібно було збирати великий пакет документів та подати його до бюро технічної інвентаризації (БТІ).

Зруйнований дім. Фото: Знай.UA
Зруйнований дім. Фото: Знай.UA

Фахівці бюро оглядали житло і за підсумками проведення оцінки, вносили відомості у Єдину державну електронну систему у сфері будівництва (ЄДЕССБ). Саме на основі цих даних нотаріуси анулювали право власності.

При цьому українців попереджують, що припинити право власності на знищене житло потрібно не раніше, ніж буде отримано в Дії житловий сертифікат і заброньовано по ньому кошти на придбання нової домівки.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, як "вигідно" продати своє житло: головні помилки, яких припускаються власники

Раніше наш портал інформував, до літа доведеться не лише худнути, а й економити: у Раді обговорюють зміни тарифів на комуналку

Також портал Знай повідомляв, врятуєте тисячі нервових клітин: "Yasno" показали, як розібратися з важливим питанням