Для всіх наших шанованих читачів, які чули про таке поняття як "соціальна пенсія", але не знають його суті, ми маємо важливі новини. В Україні соціальну пенсію отримують ті, хто не має необхідного страхового стажу.

Важливо розповісти, що соціальна пенсія – це грошова підтримка, яка виплачується щомісяця з держбюджету непрацездатним чи обмежено-працездатним українцям, які не мають трудового стажу або інших джерел доходу.

Ця інформація міститься в українському законодавстві.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

Є три види соціальних виплат, які різняться за призначенням:

Популярні новини зараз
Гарчать та кусають оточуючих: серед підлітків шириться дивна субкультура Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

за віком - соціальна допомога особам, які досягли пенсійного віку та не мають достатнього трудового стажу для оформлення пенсії;

за станом здоров'я - призначається особам з інвалідністю І, ІІ груп, у тому числі і дітям з інвалідністю, а також особам з інвалідністю ІІІ групи, які не мають трудового стажу;

за втратою годувальника — виплачується неповнолітнім дітям до 18 років та студентам очних відділень вишів до 23 років, якщо вони залишилися без одного чи обох батьків.

Соціальну пенсію можуть одержувати не лише громадяни України, а й іноземці та особи без громадянства, які переїхали до України для постійного проживання.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

Соціальна пенсія пенсіонерам

При призначенні пенсії найважливішим є наявність у людини страхового стажу. На другому місці стоїть пенсійний вік.

Якщо людина має страховий стаж, але менш як 15 років, можна розраховувати лише на мінімальний розмір пенсії. Він прив'язаний до прожиткового мінімуму. Раніше така пенсія мала назву соціальна.

Якщо ж людина не працювала офіційно, відповідно, не має взагалі страхового стажу, то отримуватиме допомогу, а не пенсію.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTUbe
Оформлення пенсії, скріншот: YouTUbe

Воно називається Державна допомога тим людям, які не мають права на пенсію. Її розмір прив'язаний до прожиткового мінімуму. Відповідно, розмір державної соціальної допомоги 2023 року становить 2 100 грн.

Тобто, коли особа досягає пенсійного віку і не має потрібного стажу для отримання звичайної пенсії, вона звертається до органів соціального захисту населення за місцем прописки чи фактичного проживання та оформлює собі соціальну пенсію.

Крім того, особи, які не мають права на пенсію, також можуть отримувати соціальну допомогу на догляд. Вона виплачується незалежно від отримання особою інших видів виплат чи допомоги.

Державна соціальна допомога та допомога з догляду виплачуються пенсіонерам щомісяця.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTUbe
Оформлення пенсії, скріншот: YouTUbe

Соціальна пенсія з інвалідності

Державна соціальна пенсія призначається особам з інвалідністю І, ІІ, ІІІ груп, які не мають страхового стажу.

Матеріальна підтримка надається у строк, протягом якого особі призначено інвалідність. В окремих випадках (інвалідність І групи, досягнення пенсійного віку) пенсія призначається безстроково.

Розмір такої соціальної допомоги прив'язаний до прожиткового мінімуму:

- І группа — 100%;

- ІІ група – 80%;

- ІІІ група - 60%.

Нагадаємо, пенсійні виплати у листопаді: чи світять українцям хоч якісь бонуси та надбавки.

Раніше повідомлялося, що виплата 3300 гривень: хто з українців може подати заявку на допомогу до кінця жовтня.

Також, в Україні з 2024 року пачки цигарок виглядатимуть по-новому: бажання покурити відпаде одразу.