Головною причиною можливих блекаутів цьогоріч називають ракетні обстріли, однак ніхто чомусь не фукусує увагу на тому, що минулорічна зима була рекордно теплою та навряд чи буде такою у цьому році.

Морози суттєво підвищують споживання електроенергії.

Українці без світла, фото: Unian
Українці без світла, фото: Unian

Про це у своєму Telegram-каналі розповів експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Юрій Корольчук зазначає, що представники влади, Міненерго, "Укренерго" пояснюють можливі відключення світла лише атаками росії та не згадують про те, що споживання електроенергії спливає суттєво впливає природа.

Популярні новини зараз
Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн Українцям дадуть готівку на оплату комуналки: кому час йти до банку Заплатите за троюрідну тітку, яку ніколи не бачили: на українців хочуть повісити борги померлих родичів Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу
Показати ще

Українці без світла, скріншот: YouTube
Українці без світла, скріншот: YouTube

Експерт зазначає, що цьогоріч була рекоордно тепла зима, із температурою на декілька градусів вище ніж зазвичай, однак все-одно призвело до тривалих відключень світла.

"Але що має цікавити нас? Середня температура минулої зими у січні-лютому становила на 2-3 градуса більше, ніж звичайно. Але ці «хитрі» середні температури означають, що під час звичайної зими періоди морозів по -10-15 градусів будуть тривалішими. А це потягне за собою зростанням споживання електроенергії"- зазначає Корольчук.

Київ без світла, фото з вільних джерел
Київ без світла, фото з вільних джерел

Саме через морозну погоду відключення світла буду тривалішими ніж у минулому році.

"Якщо у минулому сезоні світло було 12-14 годин, не було – 10-12 годин. У сезоні 2023-2024 рр. світло може бути – 8-10 год, не бути – 14-16 год" - додає фахівець.

Раніше портал Знай повідомляв, "Не повинно бути ілюзій": українців попередили про проблеми з теплом та електроенергією взимку.

Також наш портал інформував, з 1 жовтня частина споживачів платитиме за світло за новими цінами: кого торкнуться зміни.

Крім того, інформаційний портал "Знай" повідомляв, терпіти відключення світла або змиритися з підвищенням тарифу: українцям доведеться обрати одне з двох.