Через війну багато українських родин зіткнулися з великою заборгованістю за комунальні послуги. Доходи громадян не збільшуються, а навпаки скорочуються. Експерти нагадали про один зі способів, який допомагає скоротити борги або взагалі повністю їх "погасити".

Про це стало відомо завдяки повідомленню пресслужби Міністерства соціальної політики України.

Борги за комуналку. Фото: Youtube
Борги за комуналку. Фото: Youtube

Реструктуризація

Це передбачено законом "Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію". Для цього потрібно укласти відповідний договір із кожним підприємством-постачальником послуг.

Реструктуризацією або розстрочкою боргу називають рівномірно розподілені на певний термін добровільні виплати заборгованості суми.

Популярні новини зараз
На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось Елітні татусі із синами "раптово" стали інвалідами: викрито схему "ухилення" від ТЦК Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий
Показати ще

Борги за комуналку. Фото: Youtube
Борги за комуналку. Фото: Youtube

Її можна оформити на:

- утримання житла та комунальних послуг;

- гаряче та холодне водопостачання; гаряче та холодне водопостачання;
опалення;

- газопостачання;

- послуги водовідведення;

- електроенергію;

- вивезення побутового сміття.

Які потрібні документи

Для того щоб укласти такий договір, потрібно звернутися до сервісного центру комунального сервісу і підготувати такі документи:

- паспорт;

- ідентифікаційний код;

- виписка з державного реєстру актів цивільного стану;

- реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКІН) з Єдиного державного реєстру фізичних осіб-платників податків.

Також потрібні документи, що підтверджують право власності на житло та довіреність із паспортом, якщо контракт підписує представник власника.

Сукупна сума платежів, яку вноситиме громадянин на оплату поточних рахунків і платежів з погашення реструктуризованого боргу, не повинна перевищувати 25% доходу всіх членів сім'ї, а для пенсіонерів та інших осіб, які отримують будь-які види соцдопомоги - 20%.

Завдяки цьому механізму заборгованість можна "розтягнути" на десятки місяців залежно від суми боргу та рівня доходів громадян на дату оформлення реструктуризації.

Квитанція, скріншот: YouTube
Квитанція, скріншот: YouTube

Субсидія за наявності заборгованості

Як зазначають у Міністерстві соціальної політики, у разі наявності заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, житлову субсидію не призначають. Йдеться про прострочену заборгованість більш ніж на три місяці, яка перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (зараз - 680 грн).

Для призначення субсидії за наявності боргу, потрібно укласти договір про його реструктуризацію з постачальником комунальної послуги та долучити копію цього договору до заяви на субсидію.

Крім цього, за наявності боргу субсидія не призначається лише на комунальні послуги, за якими є цей борг. Тож у разі відмови в призначенні допомоги на оплату ЖКП, потрібно звернутися з новою заявою, де зазначити перелік послуг, за якими заборгованість з оплати відсутня.

Нагадаємо, можуть "повісити" борг: українцям пояснили, чому це їх може торкнутися навіть у Польщі.

Раніше повідомлялося, українцям приписують зайві куби в платіжках за газ: як не переплачувати.

Також, платіжки за світло: простий спосіб заощадити, не жертвуючи комфортом.