Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремень розповів про можливі зміни у паспортах українців.

У публічному звіті зазначено проблему із зразками паспортів. В Україні існує два види паспортів: біометричний ID-паспорт та паспорт у формі книжечки.

Виїзд за кордон, паспорт. Фото: скриншот Youtube
Виїзд за кордон, паспорт. Фото: скриншот Youtube

За словами Креміня, у його звіті міститься рекомендація Кабінету Міністрів щодо внесення деяких змін. Це стосується скасування вимоги вносити відомості російською мовою на другій сторінці паспорта громадянина України зразка 1994 року (у формі книжечки), оскільки це не відповідає положенням Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Кремінь пояснив, що це не означає, що біометричні та паспорти у формі книжки, які вже є у населення, стануть недійсними.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

У деяких випадках українці віддають перевагу паспортам-книжкам — відбувається це за релігійними переконаннями, за рішенням суду тощо. У цьому типі паспорта дані написані російською (другою сторінкою).

Паспорт України. Фото: скриншот Youtube
Паспорт України. Фото: скриншот Youtube

За його ініціативою, якщо випускатимуть паспорти-книжки, то відомості в них потрібно буде вносити лише українською мовою.

"Закон передбачає внесення відомостей про громадянина у різні документи лише державною мовою", - додав Тарас Кремень.

Це мало статися ще у 2019 році, коли набрав чинності закон про мову.

Нагадаємо, як в Україні отримати невиплачені пільги: важлива інструкція від Пенсійного фонду

Як повідомляв "Знай.ua", якщо терміни пропущені: чи можна відновити право на спадщину

Знай.ua писав, які сюрпризи чекають чоловіків при поверненні в Україну: адвокат пояснив нюанси