Для наших читачів, які перебувають на заслуженому відпочинку та цікавляться питанням, чи можна перейти з пенсії за інвалідністю на пенсію за віком, є важлива інформація.

Справа в тому, що є велика кількість людей, яким потрібні відповіді. Детально про це вирішили розповісти в управлінні Пенсійного фонду України у Донецькій області.

Про це стало відомо завдяки відповіді експертів із Пенсійного фонду України на запитання від читачки у мережі Facebook.

Оформлення документів, скріншот: YouTube
Оформлення документів, скріншот: YouTube

Українка запитала: "Я вже три роки отримую пенсію за інвалідністю ІІ групи. Цього місяця мені виповнилося 60 років, я продовжую працювати і за цей час за перерахунком пенсії не звертався. Підкажіть, чи варто мені переходити з пенсії за інвалідністю на пенсію за віком ?".

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Виплата пенсій, скріншот: YouTube
Виплата пенсій, скріншот: YouTube

Представники Пенсійного фонду України відповіли: "Відповідно до статті 10 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" людині, яка має право на різні види пенсій (за віком, за інвалідністю, у зв'язку із втратою годувальника), призначається один із цих видів пенсії на його вибір. Питання вибору того чи іншого виду пенсії людина вирішує сама, як правило, з точки зору доцільності - більшого розміру виплати.

У той же час, при ухваленні рішення про перехід з пенсії за інвалідністю на пенсію за віком слід враховувати, що пенсія за інвалідністю ІІ групи призначається у розмірі - 90% пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27, 28 Закону України "Про загальнообов'язковий державне пенсійне страхування".

При цьому при обчисленні розміру пенсії за інвалідністю до страхового стажу зараховується додатковий стаж - період від дня встановлення інвалідності до досягнення шістдесятирічного віку.

Виплата пенсій, скріншот: YouTube
Виплата пенсій, скріншот: YouTube

При обчисленні пенсії за віком враховується лише відпрацьований страховий стаж, додатковий стаж не враховується. Тобто якщо отримуючи пенсію по інвалідності, пенсіонер продовжував працювати і за нього (або він сам за себе як ФОП) були сплачені внески, то він придбав страховий стаж, який буде врахований при переході на пенсію за віком.

Публікація ПФУ, скріншот: Facebook
Публікація ПФУ, скріншот: Facebook

Нагадаємо, найвигідніші тарифи у Vodafone, Lifecell та Київстар.

Раніше повідомлялося, до ПФУ звернулися до всіх пенсіонерів із важливою заявою: це стосується кожного.

Також, безкоштовна комуналка: хто має право на соціальну пільгу.