Наші читачі мають знати, що в Україні з вівторка, 9 травня 2023 року, змінилися правила блокування банківських рахунків за борги. Насамперед це стосується заборгованості з комуналки.

Відомо, що якщо раніше лише ті боржники, які не сплатили щонайменше 100 тис. грн, могли залишитись без доступу до своїх рахунків, то тепер це торкнеться навіть тих, кому потрібно заплатити в районі 200 грн.

У ситуації допоміг розібратися приватний виконавець, експерт із питань заборгованості перед комунальними підприємствами Анатолій Телявський.

Квитанція за комуналку, скріншот з відео
Квитанція за комуналку, скріншот з відео

Справа в тому, що в Україні продовжує діяти військовий стан через збройну агресію РФ проти нашої країни. І в плані заборгованостей діяли обмеження – заарештовувати рахунки боржників у рамках виконавчого провадження можна було лише у тому випадку, якщо сума боргу перевищувала 100 тисяч грн. І це фактично зупинило процес арешту рахунків боржників за комунальні послуги, тих, хто не сплачував штрафи за порушення правил дорожнього руху, тих, хто не сплачував аліменти тощо.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

Приватний виконавець Анатолій Телявський розповів журналістам, що за новими правилами боржнику залишають на рахунку 13,4 тисяч грн на місяць на поточні витрати. А раніше судові виконавці блокували всю суму на рахунках боржника.

Квитанції - фото korrespondent.net
Квитанції - фото korrespondent.net

"Введено мінімальну суму на рахунку, на яку не можна накласти стягнення. Раніше можна було заарештувати всю суму. На жаль, у нас немає спеціалізованих рахунків, на яких були б тільки пенсійні виплати або зарплата. Заарештовували весь рахунок і взагалі людина не могла користуватися всіма. своїми коштами", – сказав Телявський.

Також повідомляється, що жодна фінансова установа в Україні не має права відмовитися виконувати законні вимоги судових виконавців та не блокувати рахунки клієнтів. Тільки в одному "Монобанку" можуть заблокувати рахунки 436 тисяч клієнтів.

Крім того, повідомляється – українці можуть перевірити, чи не відкрили виконавче провадження щодо їхньої заборгованості, можна у спеціальному реєстрі на сайті Мін'юсту.

Нагадаємо, самотнім матерям та незаможним держава відмовить у допомозі: як уникнути обмежень.

Раніше повідомлялося, що не всі українці отримають субсидії: на кого діють обмеження.

Також, як українцям отримати польську пенсію: обов'язковий стаж та усі вимоги.