У 2022 році було відкрито майже 52 тисячі проваджень щодо стягнення боргів за оплату комунальних послуг, 26% від загальної кількості цивільних справ у всіх судах країни.

Судові справи зі стягнення боргів за комуналку залишаються серед найбільших серед усіх цивільних справ в Україні. Дані були оприлюднені на порталі Опендатабот.

Оплата комуналки, скріншот з відео
Оплата комуналки, скріншот з відео

Також було відкрито майже 28 тисяч проваджень у зв'язку з позиками, кредитами, банківськими вкладами (14%) і приблизно 17 тисяч проваджень щодо стягнення аліментів (8,4%).

За словами народного депутата від "Голосу" Ярослава Железняка, борг українців за послуги ЖКГ зріс на 2,2 млрд грн із листопада до грудня 2022 року і становив 35,35 млрд грн. Найбільше боргують за опалення та гарячу воду - 24,4 млрд грн.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Борги за комуналку. Фото: Youtube
Борги за комуналку. Фото: Youtube

Водопостачання та управління багатоквартирними будинками були також серед послуг із заборгованістю, сума - 7,4 млрд грн і 2,21 млрд грн. Ще 1,28 млрд грн боргу стосується вивезення сміття.

Нещодавно Олег Попенко, експерт з комунальних послуг, зазначав, що комунальні постачальники користуються тим, що багато хто з українців виїхали і не мають можливості передавати показники лічильника, через що, частково, збільшуються судові справи.

Нагадаємо, ми писали, що 1700 гривень на оплату комуналки: як українцям оформити заявку, щоб отримати державну допомогу.

Як повідомляв "Знай.ua" як отримати субсидію у 2023 році: українцям відповіли на головне питання щодо допомоги на оплату комуналки.

Також "Знай.ua" інформував, що українців з картами Sense Bank цілодобово "кошмарять" колектори через неіснуючі борги.