Експерти оцінили цей феномен і розповіли, що буде з цінами, та чому гривня міцнішає, а інфляція продовжується.

Попри руйнівну війну, гривня серйозно зміцнилася і підтримує економіку. З вересня 2022 року, коли падіння "готівкового" курсу внаслідок рішення Національного банку про "переміщення" фіксованого курсу з 29,25 грн до 36,56 грн досягло стійкого максимуму, валютний ринок демонструє несподівану стабільність.

Курс долара. Фото: Youtube
Курс долара. Фото: Youtube

Аналітик компанії "Центр біржових технологій" Максим Орищак зазначає, що з початку року на біржах євро подорожчав на 2,6% до рівня 1,0950 до долара США, виходить, що заслуга падіння долара та євро в Україні лише сильної гривні.

"Євро за аналогічний період демонстрував і падіння, і зростання, і безпосередньо з вересня минулого року ціна практично незмінна. Але якщо дивитися з початку року, то навіть євро впав майже на 3%, хоча у світі євро зростає".

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Проте попри те, що долар та євро демонструють стабільність, бізнес не поспішає знижувати ціни, адже потребує якось покривати прямі та непрямі втрати.

Курс долара. Фото: Youtube
Курс долара. Фото: Youtube

"По-перше, спекулятивний настрій бізнесу і потреба у компенсації втрат від бізнес-активності, що зменшилася у період війни. Крім того, державу треба виручати і підтримувати скарбницю податковими відрахуваннями. По-друге, ціноутворення залежить не лише від курсу іноземної валюти. Тут і фактична вартість бензину, цін на електрику та інші умови виробництва товарів", – розповідає Максим Орищак.

За даними Максима Орищака, незабаром ціни на продукти не будуть падати. Бізнес у будь-якому разі закладає у ціноутворення ризики затягування війни і спричинених нею для ринку негативних наслідків.

Ніхто не знає, на який термін знадобляться фінансові запаси, і кожен намагається захистити себе та свої родини від наслідків затяжної війни.

Нагадаємо, ми писали, що до літа курс долара зміниться? Що прогнозують аналітики.

Як повідомляв "Знай.ua" з доларами розпочнеться справжній квест: ПриватБанк видає непридатні купюри, які підлягають інкасо.

Також "Знай.ua" інформував, що буде з цінами у 2023 році: зростатимуть, але не "зірвуть дах".