В Україні почали активно боротися з бізнесом, який знаходиться поза увагою податкових служб. Іншими словами, розпочалася боротьба з тіньовим бізнесом. Насамперед слід зазначити, що прозоре ведення підприємницької діяльності та чесна сплата податків – це умови для вступу до Євросоюзу.

Також слід розуміти, що виведення бізнесу з "тіні" - підтримка державного бюджету в такий складний період. Але незважаючи на це все, в Україні й надалі залишаються тисячі осіб, які провадять підприємницьку діяльність, але не реєструються, як ФОП. Для таких хитрунів уже є відповідні санкції.

Про це вирішив у деталях розповісти український бухгалтер-блогер Михайло Смокович, який ділиться актуальною інформацією на своєму YouTube-каналі.

Фото: Малий бізнес Києва / Фейсбук
Фото: Малий бізнес Києва / Фейсбук

За словами Смоковича, це переважно фрілансери, люди, які продають щось в Інтернеті, або роблять щось на продаж, працюючи вдома. Більшість із них не хоче реєструватися через те, що дохід не надто значний і не стабільний. Але є і багато таких, чий бізнес вийшов на непогані масштаби і такі особи дуже ризикують ховаючись від податкової.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Поки що штрафи коливаються в межах від 17000 до 85000 гривень. Все залежить від того, які обсяги податків не сплачує потенційний платник.

"Але варто зауважити, що отримати такий штраф не так просто, якщо організація не має вивіски, за якою можна її знайти і навідатися до власників. Адже зазвичай такі штрафи виписуються саме таким чином", — каже бухгалтер Михайло Смокович.

Проте не лише вивіска може свідчити про підприємницьку діяльність. Виводити незареєстрованих підприємців на чисту воду можуть і банки, які регулярно здійснюють фінансовий моніторинг.

Речовий ринок, скріншот: YouTube
Речовий ринок, скріншот: YouTube

Постійні грошові перекази, зарахування великих сум. Або просто часті зарахування без офіційної зайнятості насторожують фінустанови і ті можуть заблокувати ваш рахунок до з'ясування джерела доходу. Далі підключається податкова та підприємець може отримати не лише штраф, а й адміністративну відповідальність.

Нагадаємо, скорочення розмірів субсидії: чому тисячі українців залишаться без державної допомоги.

Раніше повідомлялося, як раніше купити авто вже не вийде: торгівля автомобілями зазнає суттєвих змін.

Також, українські пенсіонери мають право обрати вид пенсії, яку отримуватимуть.