Українці можуть оформити виплати з догляду за хворими чи літніми родичами. У Міністерстві реінтеграції розповіли, як це зробити та що потрібно для отримання допомоги.

Держава допомагає забезпечувати українцям родичів із певними захворюваннями та у похилому віці, компенсуючи частину витрат.

Фінансову допомогу можна отримати під час догляду за такими категоріями населення:

  • особами, які мають інвалідність І групи;
  • літніми людьми з когнітивними порушеннями (погіршення пам'яті, розумової працездатності);
  • невиліковно хворими, які не можуть самостійно себе обслуговувати;
  • дітьми з інвалідністю;
  • дітьми, які хворі на тяжкі захворювання.

На виплати можуть розраховувати лише повнолітні дієздатні члени сім'ї, але є умови. Вони повинні проживати разом з особою, яка потребує догляду, та мати спільний побут. Останнє підтверджується спеціальними службами.

Також вони повинні доглядати людину на непрофесійній основі без ведення підприємницької діяльності, та мати середньомісячний дохід менший за прожитковий мінімум - з 2023 року до 2589 гривень.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Гроші, фото Уніан
Гроші, фото Уніан

Заявку на отримання допомоги та документи потрібно до органу соцзахисту, ЦПАУ, виконавчого органу сільської, селищної, міської рад. Протягом 10 днів її розглянуть.

Нагадаємо, українським ФОПам зменшили штрафи та скоротили перевірки бізнесу: подробиці

Раніше ми писали про те, як оформити пенсію по інвалідності в Україні: інструкція від сканування документів до сайту ПФУ

Як повідомляв Знай.ua, подорожчають одразу на 30%: які продукти в Україні скоро назавжди змінять свої цінники