Для всіх наших читачів, які уважно стежать за своїми платіжками з комуналки, є дуже важливі новини, адже вже з 1 травня поточного року в Україні очікується підвищення тарифів на деякі ЖКП.

На цей раз ми пропонуємо нашим читачам дізнатися, як можуть змінитися тарифи на воду та газопостачання.

Про це стало відомо завдяки останнім заявам із українського парламенту, а також від НКРЕКУ.

Тарифи на воду, скріншот: YouTube
Тарифи на воду, скріншот: YouTube

Що буде з тарифами на воду

Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунпослуг (НКРЕКУ) має намір підвищити тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення. Хоча офіційної заяви про розмір підвищення ще не було. Припускали, що піднімуть тарифи двома хвилями.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім
Показати ще

Оскільки місцева влада має право самостійно приймати рішення, зокрема, на Тернопільщині вже анонсували підвищення.

Так, на засіданні виконавчого комітету Чортківської міської ради тариф на водопостачання скоригували у бік збільшення – з 26,63 грн. до 34,91 грн. за 1 куб. м. Новий тариф почне працювати саме з 1 травня 2023 року.

Тарифи на газ, скріншот: YouTube
Тарифи на газ, скріншот: YouTube

Тарифи на газопостачання

Наприкінці квітня завершуються терміни дії довгострокових контрактів на постачання газу до побутових споживачів. Так, річні пропозиції газопостачальних компаній розраховані до 30 квітня включно.

Наразі близько 98% споживачів газу є клієнтами "Нафтогазу України" та отримують ресурс за фіксованою на час війни ціною 7,96 грн за кубометр у рамках мораторію на підвищення вартості тарифів для населення на окремі види комунпослуг. При цьому такий тариф має діяти ще півроку після закінчення воєнного стану.

Хоча голова Податкового комітету Данило Гетьманцев ще восени минулого року заявляв про те, що тарифи для українців невиправдано низькі, і, можливо, після завершення опалювального сезону порушать це питання.

На офіційному сайті Нафтогазу повідомлень про зміну вартості "блакитного палива" немає, як і повідомлень про зміни тарифів з 1 травня і на сайтах інших газопостачальних компаній.

Варто зауважити, що голова комітету ВР з ЖКГ Олексій Кучеренко днями заявив, що тарифи на газ, швидше за все, не чіпатимуть.

"Не бачу ризиків підвищення тарифів для населення найближчими роками з урахуванням платоспроможності. Не бачу людей в Україні, які ризикнуть це зробити. Та ціна, яка є, дозволяє "Нафтогазу" вести економіку", - додав Кучеренко.

Нагадаємо, підвищення цін на електроенергію відкладається: можна розслабитись.

Раніше повідомлялося, чому не можна передзвонювати на невідомі номери: а краще не відповідати.

Також, борги за комуналку витрусять на повну: захищена лише одна категорія.