України не відразу, але все ж таки відчули, під кінець квітня, невелике потепління. Опалювальний сезон закінчився і тепер, починаючи з травня й до вересня в Україні розрахують субсидії на неопалювальний сезон.

Матеріальну допомогу на оплату комуналки отримають ті, хто не спроможний самостійно покрити рахунки за ЖКП.

Про це стало відомо завдяки повідомленню прес-служби Пенсійного фонду України.

Оформлення субсидії, скріншот: YouTube
Оформлення субсидії, скріншот: YouTube

Субсидії та пільги на неопалюваний сезон із травня будуть перепризначені для більшості одержувачів, які отримували житлову субсидію в опалювальному періоді, автоматично, на підставі наявної в ПФУ інформації, за умови, що не змінилися дані про їхній майновий стан або склад сім'ї.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

У разі, якщо такі зміни вже відбулися, то одержувачі субсидії повинні надавати про них інформацію до органів Пенсійного фонду, протягом 30 днів.

Оформлення субсидії, скріншот: YouTube
Оформлення субсидії, скріншот: YouTube

Однак є певна категорія людей, яка має обов'язково звернутися за субсидією на період, що не опалюється. Тому що на наступний термін житлова субсидія призначається на особисте звернення, якщо:

- у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;

- члени домогосподарства орендують житлові приміщення для проживання та сплачують житлово-комунальні послуги;

- кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб у домогосподарстві менша, ніж кількість зареєстрованих;

- домогосподарство звертається за призначенням житлової субсидії на придбання зрідженого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Виключно на підставі звернення громадянина надається на неопалюваний сезон також житлова субсидія, якщо в опалювальний сезон розмір плати за житлово-комунальні послуги, внеску/платежу на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів ЖК обслуговування не перевищував обсяг обов'язкового відсотка платежу. Тобто субсидію було призначено 0,00 грн.

Оформлення субсидій, скріншот: YouTube
Оформлення субсидій, скріншот: YouTube

Якщо зазначені домогосподарства претендують на призначення житлової субсидії на неопалювальний сезон (з 1 травня по 30 вересня), - представники такого домогосподарства мають у зручний для себе спосіб подати до органу Фонду заповнені належним чином нові заяви та декларації.

Як враховуються прибутки?

Якщо житлова субсидія призначається з початку неопалювального сезону, для розрахунку житлової субсидії враховується середньомісячний сукупний дохід за ІІІ та ІV квартали попереднього календарного року. При цьому пенсійна виплата враховується у розмірі нарахованої пенсії за березень цього року.

Оформлення субсидій, скріншот: YouTube
Оформлення субсидій, скріншот: YouTube

Куди та як подати документи?

Подати документи на призначення житлових субсидій та пільг до органів Пенсійного фонду України можна кількома способами, залежно від того, який зручніший:

- особисто, звернувшись до обраного сервісного центру Пенсійного фонду України;

- поштою, на адресу органу ПФУ;

- або онлайн через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України або мобільний додаток Пенсійний фонд.

Нагадаємо, ПФУ нараховує надбавки не в повному обсязі: у чому причина і кому не пощастить.

Раніше повідомлялося, як українцям призначатимуть субсидії з 1 травня: важливі нюанси.

Також іншим потрібніше: українцям дозволили не забирати грошову допомогу від держави.