Наші читачі чудово розуміють, що 2022 рік став для всіх українців справжнім потрясінням - підступне вторгнення російських окупантів вплинуло на кожного, і в економічному плані також. Експерти обіцяють, що у 2023 році ситуація стабілізується. З'явилися нові регулярні виплати, водночас тарифи та зарплати заморожені через кризу.

Давайте разом дізнаємося, що саме зміниться для українців у новому році.

Українці на вулиці, фото: Знай.ua
Українці на вулиці, фото: Знай.ua

Зарплати в Україні у 2023 році

Наступного року, згідно із проектом державного бюджету на 2023 рік, мінімальну зарплату вирішили не підвищувати. Таким чином, вона становитиме 6 700 грн, у погодинному еквіваленті – 40,46 грн.

Водночас середня зарплата у 2023 році, згідно з пояснювальною запискою державного бюджету, становитиме 18 261 грн. Як зазначається, через інфляцію у 28,4% реальна заробітна плата українців підвищиться лише на 1,4%.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Продуктові набори для українців, фото zhitomir
Продуктові набори для українців, фото zhitomir

Прожитковий мінімум та соцвиплати

Розмір прожиткового мінімуму у 2023 році залишать без змін – 2 589 грн.

- для дітей віком до 6 років він становитиме 2 272 грн;

- від 6 до 18 років – 2833 грн;

- для працездатних осіб – 2684 грн;

- для працездатних осіб, до яких застосовується ухвала базового розміру посадового окладу судді – 2 102 грн;

- для осіб, які втратили працездатність (мінімальна пенсія) – 2093 грн.

Відзначимо, що саме від прожиткового мінімуму залежить розмір зарплат бюджетників, пенсії, а також соціальні виплати, ставки єдиного податку та єдиного соціального внеску для ФОП. Таким чином, усі ці виплати залишаться аналогічними до виплат 2022 року.

Допомога на дітей, над якими встановили опіку чи піклування, становитиме 4544 грн – до 6 років, 5666 грн – від 6 до 18 років.

Самотні матері у січні-грудні 2023 року отримуватимуть до 2 272 грн на дитину до 6 років, до 2 833 грн на дитину від 6 до 18 років та до 2 684 грн на дитину від 18 до 23 років (якщо навчається на стаціонарі у ВНЗ) ). Мінімальні гарантовані аліменти на одну дитину від батька, якщо має низькі доходи, становить не менше 50% від прожиткового мінімуму для цієї дитини.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Вимоги для виходу на пенсію у 2023 році та індексація пенсій

Щороку в Україні зростають вимоги до стажу, необхідного для призначення пенсії за віком. 2023 року для виходу на пенсію у 60 років потрібно мати не менше 30 років страхового стажу. За відсутності такого стажу після досягнення 60-річного віку українці можуть скористатися правом виходу на пенсію за віком після досягнення 63 років (зі стажем від 20 років) або 65 (за наявності стажу від 15 до 20 років).

Водночас індексація пенсій у 2023 році, за словами заступника міністра соціальної політики України Віталія Музиченка, відбудеться у березні з урахуванням розміру інфляції та динаміки зміни заробітних плат. Вона становитиме близько 5,4%.

Оформлення субсидії, скріншот: YouTube
Оформлення субсидії, скріншот: YouTube

Нарахування субсидій

З наступного року нарахування субсидій здійснюватиметься через Пенсійний фонд, якому збільшили дохідну та видаткову частини на 12,6 млрд грн. Українці, які вже мають субсидії, отримуватимуть їх і надалі – нарахування відбудеться автоматично. Очікується, що середній розмір субсидії у 2023 році становитиме близько 1 800 грн на місяць.

Нагадаємо, яйця, цукор, гречка: продукти, що знизилися в ціні, незважаючи на прогнози.

Раніше повідомлялося, що у 2023 році роботодавці перестануть звертати увагу на професійні навички співробітників: кому пощастить працевлаштуватися.

Також, сотні різновидів: як не помилитися у виборі ефективного павербанку.