Українські виробники хліба зізнаються, що через ситуацію в Україні працюють на межі збитковості. З цієї причини вони й змушені постійно піднімати ціни на свою продукцію.

Як повідомляється на сайті Держстату, у січні в порівнянні з груднем хліб подорожчав на 0,1%, за рік — на 28,8%. Станом на середину березня хліб додав в ціні ще 1,5%, якщо порівнювати з січневими цінами. Згідно з поясненням виробників зростання цін пов'язане з використанням генераторів та впливом міжнародних ринків.

У Всеукраїнській асоціації пекарів та об'єднанні "Укрхлібпром" відзначили, що крім питання електропостачання є й інші проблеми. Зокрема, мова йде про нестачу кадрів на виробництві, та напружені стосунки з торговими мережами через затримки з оплатою продукції.

Банановий хліб, фото recetin
Банановий хліб, фото recetin

На сьогодні, якщо не враховувати соціальний хліб, то найдешевший батон коштує від 11-12 грн. А середня ціна становить близько 20-25 грн залежно від виробника, торгової мережі та сорту.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Водночас виробники відзначають постійне здорожчання сировини, зокрема, в порівнянні з 1 січня у березні ціна на борошно зросла на 3%. Голова "Укрхлібпром" прогнозує, що різкого подорожчання не очікується, але поступово ціни на хліб зростатимуть.

"З огляду на те, що в собівартості виробництва хліба борошно займає десь близько 40%-45%, то це якраз і пояснюється те підвищення ціни на хліб, яке відбулося у січні-лютому. В подальшому ціни на хліб зростатимуть на 1,5-2% щомісяця", — прогнозує голова "Укрхлібпром". Голова Укрхлібпром

Ціни на хліб, скріншот з відео
Ціни на хліб, скріншот з відео

Нагадаємо, які правила виходу на пенсію діятимуть у 2023 році: пояснення ПФУ

Як повідомляв "Знай.ua", яку довідку потрібно подати у 2023 для нарахування пенсії: необхідна у двох випадках

Також "Знай.ua" писав, українцям повідомили про нововведення стосовно виготовлення паспорта: що потрібно знати