Українцям нагадали основні нюанси нарахування пенсії за віком, яка визначається залежно від набутого страхового стажу при досягненні передбаченого законом віку.

Як пояснюють у Пенсійному фонді України, загальні умови призначення пенсії за віком визначено статтею 26 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

"Законом визначено вимоги щодо наявності необхідного страхового стажу для виходу на пенсію після досягнення 60, 63 або 65 років. Так, для виходу на пенсію в 60 років у 2023 році необхідно мати не менше 30 років страхового стажу. Щороку страховий стаж, що дає право виходу на пенсію у 60 років, збільшується на 12 місяців та у 2028 році становитиме 35 років.", - відзначають там. ПФУ

Пенсіонери, скріншот з відео
Пенсіонери, скріншот з відео

У Пенсійному фонді пояснили, що якщо людина, якій виповнилося 60 років у 2023 році, має менш як 30 років необхідного страхового стажу, вона матиме право на призначення пенсії після досягнення віку 63 роки за наявності не менше 20 років страхового стажу.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Водночас мінімально необхідний страховий стаж, який дає право на призначення пенсії у 65 років становить 15 років. Страховий стаж, що дає право виходу на пенсію, визначається на дату досягнення віку 60, 63, або 65 років.

Крім того, у Пенсійному фонді України повідомляють, що станом на 09 лютого профінансовано 20,3 млрд грн – на пенсійні виплати, в тому числі 5,2 млрд грн – на виплату пенсій через АТ "Укрпошта"” (за повідомленням АТ "Укрпошта" станом на 08 лютого доставлено 51,98 % профінансованих сум), 15,1 млрд грн – через уповноважені банки (на рахунки пенсіонерів зараховано 100 % профінансованих сум).

Нагадаємо, пенсіонерам видадуть доплату: у ПФУ пояснили, як отримати гроші

Як повідомляв "Знай.ua", продавці змінили цінники на курятину та яловичину: м'ясо собі дозволити зможе не кожен

Також "Знай.ua" писав, подорожчання на 5-10% щомісяця: на яку категорію продуктів ціни злетять вже скоро