Індексація пенсій стала головною темою, яку обговорюють українці останнім часом. Цього разу вона буде дещо іншою й охопить практично всі категорії пенсіонерів.

Виплати за новими правилами чекають й українських військових, а для українських біженців в Польщі змінюються правила перебування.

Індексація пенсій в Україні у березні 2023

Очікується, що виплати зростуть на 19,7% внаслідок індексації 1 березня, яка торкнеться навіть тих, хто отримує мінімальну пенсію. Міністр соціальної політики Оксана Жолнович повідомила, що з 1 березня до мінімальних пенсій додадуть не менше 400 грн.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Водночас ті, у кого є достатній страховий стаж (35 років для чоловіків і 30 років для жінок) і хто отримує пенсію вище мінімальної, в середньому можуть отримати 750 грн доплати.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Військові пенсіонери отримають в середньому 1,4 тис. грн доплати, люди з інвалідністю, які є ліквідаторами аварії на ЧАЕС, - 1,5 тис. грн. Відзначається, що індексація пенсії проводиться автоматично, то ж додатково звертатися пенсіонерам нікуди не потрібно.

Нові правила нарахування виплат військовим:

  • Винагороду 100 тис. грн/місяць продовжують отримувати військові на лінії зіткнення. Виплату нараховуватимуть пропорційно часу виконання завдань. Це стосується військовослужбовців Збройних сил України, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, ГУР Міноборони України, Нацгвардії, Державної прикордонної служби тощо;
  • 100 тис. грн також платитимуть за конкретний період виконання бойових завдань - військовослужбовцям ракетних військ і артилерії, льотчикам, морякам, військовим медикам, зенітно-ракетним військам і протиповітряним військам на завданнях в районі бойових дій;
  • 50 тис. грн отримуватимуть військові, які виконують бойове завдання у складі військового органу управління; їх визначатиме Головнокомандувач ЗСУ та Генеральний штаб ЗСУ;
  • Додаткову винагороду 30 тис. грн отримуватимуть військові, які виконують бойові завдання в районах бойових дій, але не на лінії зіткнення.
  • Водночас 30 тис. грн винагороди скасують для військових, які проходять службу у військових частинах і підрозділах поза районами ведення бойових дій, а також строковиків, курсантів, офіцерів управлінь і штабів.

Соцвиплати. Фото: скрін youtube
Соцвиплати. Фото: скрін youtube

Нові правила для українських переселенців у Польщі

Особливий статус для українських переселенців PESEL UKR стане обов'язковим для кожного українця, який перетнув польський кордон і бажає залишитися в країні. Він дає право громадянам України отримати соціальну допомогу та медпослуги, працевлаштуватися та навчатися. Оформити PESEL UKR потрібно протягом 30 днів.

Водночас українців почнуть автоматично позбавляти PESEL UKR і соціальної допомоги, якщо українець виїжджає за межі Польщі більше, ніж на 30 днів. Їх при потребі доведеться відновляти.

З 1 березня в Польщі також вводиться оплата за проживання для українських біженців, які перебувають у місцях колективного проживання понад 120 днів. Їм потрібно буде компенсувати 50% витрат, але не більше 40 злотих на людину на добу.

Біженці в Польщі. Фото: Youtube
Біженці в Польщі. Фото: Youtube

Не будуть оплачувати житло наступні категорії:

  • особи з інвалідністю;
  • пенсіонери та ті, хто потребує догляду;
  • вагітні жінки;
  • особи, які виховують дітей віком до 12 місяців або трьох і більше дітей.

А вже з 3 травня розмір компенсації збільшиться до 75% у випадку, якщо термін перебування громадян України перевищить 180 днів, проте не більше 60 злотих на добу.

Крім того, українцям нагадали, що відповідно до статті 6 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" під час воєнного стану додаткові вихідні скасовуються, то ж це стосується 8 березня, який припадає на середу.

Варто не забувати й про перехід на літній час 2023, який пройде в останню неділю березня. То ж 26 числа годинник переведуть на одну годину вперед.

Переведення годинника, фото: nizhyn.city
Переведення годинника, фото: nizhyn.city

Нагадаємо, які правила виходу на пенсію діятимуть у 2023 році: пояснення ПФУ

Як повідомляв "Знай.ua", яку довідку потрібно подати у 2023 для нарахування пенсії: необхідна у двох випадках

Також "Знай.ua" писав, українцям повідомили про нововведення стосовно виготовлення паспорта: що потрібно знати