На українських АЗС із січня спостерігається зниження цін на бензин, дизпаливо та автогаз, а отже послуга логістики також дешевшає. Отже, цінники на продукти та інші товари також мають трохи знизитися. Чи можна сподіватися, що суми в чеках стануть нижчими, розповів економіст Олег Пендзин в ефірі "Сніданку з 1+1".

Експерт наголосив, що витрати на логістику включені в кінцеву вартість товарів та продуктів, наприклад, навесні, коли ціни на паливо різко пішли вгору, помітно змінилася і вартість продуктів. Втім, нинішнє здешевлення палива навряд чи позначиться на цінах на продукти.

АЗС, скріншот: YouTube
АЗС, скріншот: YouTube

Частка пального в собівартості продуктів невелика - 2-3%, іноді може до 5%. У межах цієї цифри зниження вартості пального навіть на 2-3 гривні дасть загалом 0,1-0,2 процентних пункти. Це аж ніяк не відіграється на ціні, тому що весь час зростають інші складові собівартості

Супермаркет. Фото: скрін youtub
Супермаркет. Фото: скрін youtub

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Економіст додав, що єдине, що побачать українці у найближчому майбутньому — помірне зростання цін на продукти. Це пояснюється тим, що поки, наприклад, витрати на логістику зменшилися, то збільшуються якісь інші витрати, що не дає цінам на спад.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, супермаркети виставили нові цінники на кетчуп, томатну пасту та заправку для борщу: на скільки "поважчають" чеки.

Також наш портал інформував, ціни не рекордні, але продовжують зростати: кіло картоплі у лютому обійдеться українцям дорожче.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, борщ та заряд вітамінів узимку обійдуться дорожче: що відбувається на ринку овочів та фруктів в Україні.