Вже майже рік право виходити на пенсію до досягнення пенсійного віку (60 років для жінок та 65 років для чоловіків) мають багатодітні українці.

Водночас існують різні правила для матерів та батьків різняться. Зокрема, відповідні норми прописані в законі 2040-IX, який набув чинності з квітня 2022 року. Відзначається, що цей документ розширив список українців, які можуть вийти на пенсію достроково, включивши до нього багатодітних батьків, про це нагадали у Мінреінтеграції у лютому-2023.

Наприклад, жінки з п'ятьма та більше дітьми можуть вийти на пенсію у 50 років. Проте існує обов'язкова умова і за кількістю страхового стажу – він має становити щонайменше 15 років.

Виплати пенсій, кадр з відео
Виплати пенсій, кадр з відео

Своєю чергою чоловіки з п'ятьма і більше дітьми мають право на дострокову пенсію лише в тому випадку, якщо у дітей немає матері або мати цих дітей не скористалася своїм правом. Водночас вимоги до віку та страхового стажу вищі. Таким чином багатодітний батько для виходу на пенсію має досягти 55 років та мати не менше 20 років стажу.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Право на достроковий вихід на пенсію, крім багатодітних батьків, також мають матері та батьки осіб з інвалідністю з дитинства. Вимоги до віку та стажу аналогічні тим, що висуваються до багатодітних батьків.

Пенсіонери, фото: Знай.ua
Пенсіонери, фото: Знай.ua

Як оформити дострокову пенсію

Заяву до Пенсійного фонду можна подавати не раніше, ніж за місяць до досягнення встановленого віку (50 років для жінок та 60 для чоловіків). Водночас вона повинна бути подана не пізніше ніж через три місяці після дня народження. У випадку, якщо подати заяву за місяць, то виплати розпочнуться прямо з дня досягнення встановленого віку.

Які документи знадобляться:

  • документ, що засвідчує особу;
  • документ, що засвідчує страховий стаж;
  • свідоцтва про народження дітей або їх паспорт.

Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube

Нагадаємо, які правила виходу на пенсію діятимуть у 2023 році: пояснення ПФУ

Як повідомляв "Знай.ua", яку довідку потрібно подати у 2023 для нарахування пенсії: необхідна у двох випадках

Також "Знай.ua" писав, українцям повідомили про нововведення стосовно виготовлення паспорта: що потрібно знати