Від початку повномасштабного вторгнення в Україні різко збільшилося людей з інвалідністю, адже війна не щадить ні цивільних, ні тим паче військових, питання працевлаштування людей з інвалідністю стало чи не найнагальнішим.

За інформацією міністра соціальної політики Оксани Жолнович, в Україні офіційно працевлаштовано лише 16% осіб з інвалідністю. Про це міністр повідомила в ефірі телемараяону "Єдиних новин".

Люди з інвалідністю. Фото: Youtube
Люди з інвалідністю. Фото: Youtube

Існуюча система працевлаштування осіб з інвалідністю базується на квотному принципі та системі штрафних санкцій. Вона неефективна, тому й показник низький - 16% осіб з інвалідністю, у Європі цей показник сягає понад 55%, – повідомила Жолнович.

У Мінсоцполітики пропонують кроки, завдяки яким можна створити нові можливості для працевлаштування осіб з інвалідністю. Законопроєкт розроблений та пропонує три варіанти для роботодавців:

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще
  • сплачувати безумовний цільовий внесок на підтримку працевлаштування людей з інвалідністю;
  • самому брати людей з інвалідністю на роботу й отримувати підтримку;
  • купувати продукт у соціальних підприємств, які вже працевлаштували 50 і більше відсотків осіб з інвалідністю.

Люди з інвалідністю. Фото: Youtube
Люди з інвалідністю. Фото: Youtube

Також у законопроєкті пропонують зняти обмеження та пропонувати підтримку та пільги будь-яким роботодавцям, які наймають 50 і більше осіб з інвалідністю.

Соціально орієнтований бізнес буде створювати нові, соціально захищені робочі місця, – підкреслила міністр.

Нагадаємо, ми писали, що українців заспокоїли: кому дадуть допомогу, якщо особа знаходиться за кордоном та неможливо поновити документи.

Як повідомляв "Знай.ua" у ПФУ назвали розмір пенсій, які отримуватимуть окремі категорії осіб у 2023.

Також "Знай.ua" інформував, допомогу для ВПО продовжують виплачувати: українцям нагадали, хто і скільки грошей отримає.